Het tekort aan (pedagogisch) medewerkers in de kinderopvang is de afgelopen 3 jaren sterk toegenomen. Eind 2022 was er voor dit beroep sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Dat betekent relatief veel vacatures en weinig werkzoekenden. Hierdoor is het voor werkgevers moeilijk om personeel te vinden.

De personeelstekorten in de kinderopvang hebben grote gevolgen. Zo blijkt uit een peiling van CBS onder werknemers in de branche. De ervaren werkdruk en het ziekteverzuim is tussen 2019 en 2022 gestegen en de werktevredenheid is gedaald. Dit verhoogt het risico dat medewerkers de sector verlaten, waarmee de tekorten nog verder toenemen.

Daarnaast zorgt deze situatie ook voor problemen in andere sectoren. Kinderopvang geldt voor ouders namelijk als belangrijke randvoorwaarde om (meer) te kunnen werken. Zodra de beschikbaarheid van opvang onder druk komt te staan, kan dat gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van ouders op de arbeidsmarkt.

Wanneer kinderopvang bijna gratis wordt, neemt de vraag naar verwachting toe. Het tekort aan (pedagogisch) medewerkers kinderopvang en de wachtlijsten voor ouders lopen hierdoor verder op.

Het personeelstekort in de kinderopvang biedt kansen voor werkzoekenden. Zij kunnen bijvoorbeeld overstappen vanuit andere, minder kansrijke beroepen. Om zij-instroom te bevorderen hebben bij de branche betrokken partijen diverse initiatieven ontwikkeld. UWV ondersteunt hen daarbij.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt