Een deel van dit onbenut arbeidspotentieel is als uitkeringsgerechtigde geregistreerd bij gemeenten en UWV en daardoor bekend in de regio. Een groter deel is niet of minder goed geadministreerd en is daardoor lastiger te benaderen voor werk.

UWV en CBS hebben de afgelopen periode stappen gezet om het onbenutte arbeidspotentieel landelijk en in de regio beter in beeld te brengen. UWV publiceerde in nauwe samenwerking met CBS kortgeleden de ‘Samenstelling van onbenut arbeidspotentieel’. CBS publiceerde op 13 juni cijfers over het regionale onbenutte arbeidspotentieel.

In 2021 waren er in de provincie Flevoland 324.000 personen van 15 tot 75 jaar. Hiervan horen volgens CBS 35.000 personen tot het regionale onbenut arbeidspotentieel. Dit betekent dat 11% van de mensen tussen 15 en 75 jaar onder het onbenut arbeidspotentieel vallen. Dit is iets groter dan het landelijke aandeel (ook 10%). Het onbenut arbeidspotentieel bestond uit:

  • 14.000 onderbenutte deeltijders (40%). Dit zijn werkenden, die meer uren kunnen en willen werken.
  • 12.000 werklozen (34%) Dit zijn personen zonder betaald werk die recent naar werk hebben gezocht én voor hun werkloosheid direct beschikbaar waren.
  • 9.000 semi-werklozen (26%). Dit zijn personen zonder betaald werk die recent naar werk hebben gezocht maar niet direct beschikbaar zijn óf die niet recent hebben gezocht maar wel direct beschikbaar zijn. Ook personen die tijdelijk vanwege ziekte, arbeidsongeschiktheid of andere redenen niet beschikbaar of niet werkzoekend zijn vallen onder semi-werklozen.

Een groot deel van het onbenut arbeidspotentieel in Flevoland bestaat uit onderbenutte deeltijders: 40%, ofwel mensen die meer willen werken. Het zijn vooral vrouwen en jongeren die relatief vaker onderbenutte deeltijder zijn. Landelijke informatie laat zien dat zij vooral in winkels, de zorgsector en het middelbaar onderwijs werkzaam zijn.

Om de verschillende groepen binnen het onbenut arbeidspotentieel (beter) in te zetten, kunnen verschillende benaderingen gekozen worden. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld hun werknemers die deeltijd werken, een (deeltijd)-contract aanbieden voor meer uren. Ook het aanpassen van werkroosters en het actief met werknemers in gesprek gaan over urenuitbreiding behoren tot de mogelijkheden.

Een oplossing om ook semi-werklozen aan het werk te krijgen, is bijvoorbeeld het bieden van passende voorzieningen, zoals kinderopvang. Dit soort oplossingen kan ook mensen met een arbeidsbeperking helpen om aan het werk te gaan.

Een andere benadering is werklozen te interesseren in scholing en training om hen te laten matchen met functies die openstaan. Werkgevers, sectoren, gemeenten, UWV en opleiders kunnen daarbij een rol spelen.

Binnen de provincie Flevoland was het onbenut arbeidspotentieel van de 15- tot 75-jarigen in 2021 naar verhouding het grootst in:

  • gemeente Almere (11,4%)
  • gemeente Lelystad (10,5%)
  • gemeente Urk (9,7%)

De gemeente Dronten had met 9,3% het kleinste onbenut arbeidspotentieel. In gemeente Almere behoorden 18.900 personen tot het onbenutte arbeidspotentieel en daarmee was het aantal daar het grootst. In gemeente Urk was dit aantal met 1.400 personen het kleinst.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt