Na het beëindigen van de coronabeperkingen in 2022 groeide het aantal banen in de sector naar 570.000. Dit waren er ongeveer 80.000 meer dan in 2021. Veel vertrokken werknemers konden daardoor opnieuw aan de slag in de horeca. Horecamedewerkers die niet terugkeerden, gingen vaak werken in sectoren als de detailhandel. Naar verwachting neemt het aantal banen in 2023 nog wel toe, maar blijft de verwachte groei in 2024 beperkt vanwege de hoge kosten en personeelstekorten.

Dankzij steunpakketten van de overheid werd voorkomen dat horecabedrijven massaal failliet gingen. Daarnaast kwamen er nieuwe bedrijven bij. Na de pandemie zijn er steeds meer horecabedrijven bij gekomen die zich richten op bezorging. Er werken dan ook steeds meer bezorgers in de sector. Ook neemt het aantal cafés al jaren af en is er minder contractcatering aan bijvoorbeeld bedrijven. Vermoedelijk doordat meer mensen thuiswerken.

Na de piek in het 2e en 3e kwartaal van 2022, neemt de krapte in het 1e kwartaal van 2023 nauwelijks af. Dit is merkbaar in de hele sector. De vraag naar personeel is hoog en het aanbod is schaars. De horeca moet onder andere op het gebied van arbeidsvoorwaarden concurreren met andere sectoren als de detailhandel en de schoonmaaksector. Daar komt bij dat het aanbod werkzoekenden vanuit een WW-uitkering voor een horecaberoep is afgenomen, en het aantal gediplomeerden uit horeca-opleidingen is gedaald.

In 2021 en 2022 kende de horeca een grote inhaalvraag doordat veel personeel de sector had verlaten tijdens de coronacrisis. Maar ook in 2023 blijft de vraag naar horecamedewerkers groot. Er is vooral veel vraag naar koks, medewerkers bediening en fastservice, hotelreceptionisten en hotel- en restaurantmanagers. In het 1e kwartaal stonden er 35.000 vacatures open. Tot 2024 worden er in totaal 115.000 vacatures verwacht. De horeca kent traditioneel een hoog verloop van werknemers. Anders dan in andere landen leunt de sector in Nederland veel op scholieren en studenten met bijbanen, die relatief snel uitstromen en vervangen moeten worden. Bijna de helft van de horecabedrijven ziet de uitstroom van personeel als een probleem.

Om de krapte tegen te gaan zijn er verschillende oplossingen voor de horeca mogelijk, zoals:

  • Het aanbieden van scholing en loopbaanmogelijkheden. Dit is niet altijd vanzelfsprekend in de sector, maar biedt perspectief om werknemers langer te binden en de hoge uitstroom te voorkomen.
  • Het aanbieden van meer uren. Vergeleken met andere sectoren werken er in de horeca veel deeltijdwerkers die meer uren zouden willen werken.
  • Het aanspreken van een bredere doelgroep. Bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt