De schommelingen in de werkgelegenheid zijn tijdens de coronacrisis grotendeels opgevangen door oproepkrachten, waaronder medewerkers met een 0-urencontract. Zij werden niet meer opgeroepen toen het aantal banen daalde, maar werden óók als 1e weer ingezet toen de vraag naar personeel toenam. Werknemers met vaste en tijdelijke contracten werden ook getroffen, maar binnen die groep waren de schommelingen kleiner.

Sinds begin 2020 zien we duidelijke golfbewegingen in het aantal WW’ers die voorheen werkzaam waren in de horeca. Eerst waren het vooral jongere werknemers die in de WW terechtkwamen, maar al snel volgden ook oudere medewerkers. Een deel van deze groep WW’ers vond in 2020 ander werk. Meer dan de helft ging opnieuw aan de slag in de horeca. Bij jongeren lag dit aandeel nog hoger.

In vergelijking met 2019 is in 2020 het aantal vacatures in de horeca gehalveerd. Aan het eind van het jaar werd de laagste stand bereikt. Dit werd gevolgd door een spectaculair herstel in de 1e helft van 2021. Halverwege dit jaar stonden er naar schatting 29.000 vacatures open. Dat waren er veel meer dan in 2020. Zelfs meer dan in 2019 vóór de coronacrisis.

In het 3e kwartaal van 2021 zien veel horecaondernemers de nabije toekomst een stuk positiever tegemoet. Tegelijkertijd maakt een deel van de ondernemers zich zorgen over de opgebouwde schuldenlast. Per 1 oktober zijn veel algemene steunmaatregelen gestopt. De branche vreest dat zonder die extra steun veel zaken alsnog failliet gaan. Waar vorig jaar nog werd gewaarschuwd voor grote werkloosheid, bedreigen personeelstekorten nu het economisch herstel. Er zijn tekorten aan barpersoneel, medewerkers bediening, (zelfstandig werkende) koks en ondersteunend personeel in de keuken. Maar er is ook een tekort aan leidinggevenden, zoals hoofd bedrijfsrestaurant, manager restaurant of food and beverage manager. Werkgevers zullen extra hun best moeten doen om personeel te vinden én te houden. Dat betekent betere kansen voor werkzoekenden.

UWV heeft een barometer gemaakt met daarin de laatste ontwikkelingen in de sector. In de barometer staan bijvoorbeeld WW-cijfers, de ontwikkeling van het aantal vacatures en de verwachtingen van de ondernemers in de sector.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt