Vanaf maart 2020 steeg het aantal jongeren dat in de WW terecht kwam in rap tempo. In de periode maart tot en met juli 2020 nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor jongeren tot 25 jaar toe met 264% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor de overige leeftijdsgroepen lag de stijging een stuk lager.

Jongeren zijn in een crisis vaak de eerste groep die hun baan verliezen. Aan het begin van de vorige crisis in 2008-2009 vormden 15- tot 25-jarigen lange tijd de grootste groep werklozen.

Veel jongeren hebben een tijdelijk contract. Ook werken jongeren vaker dan andere leeftijdsgroepen als uitzend- of oproepkracht. Dit soort werknemers zonder vast contract verliezen in lastige tijden vaak als eerste hun baan. In de huidige crisis komt daar nog eens bij dat de horeca en detailhandel zwaar zijn getroffen. Dit zijn sectoren waarin juist veel jongeren werken.

Het is belangrijk om aan te geven dat het voor het grootste deel gaat om jongeren met bijbanen. In 2019 volgde 76% van de werkloze jongeren tot 25 jaar onderwijs dat leidt tot een in Nederland erkend diploma. Vooral deze groep zorgt voor de snel stijgende jeugdwerkloosheid.

Jongeren hebben het op dit moment moeilijk op de arbeidsmarkt, maar uit het verleden weten we dat zij vaak als eersten een baan vinden als de economie weer begint te groeien. Dit zagen we ook tijdens de vorige crisis. Hoewel jongeren toen tot 2010 de grootste groep werklozen vormden, werden zij kort daarna ingehaald door de groep 25-45 jarigen. En tussen 2014 en 2020 vormden 45-plussers de grootste groep werklozen op de arbeidsmarkt.

Als een crisis langer duurt, verliezen ook steeds meer vaste werknemers hun baan. Ook het einde van de NOW-regeling kan zorgen voor meer baanverlies onder vaste krachten. Met name 55-plussers die hun vaste baan kwijtraken, vinden in dat geval minder makkelijk nieuw werk. Jongeren worden dan juist weer populairder voor werkgevers, ook omdat zij vaak op een uitzend-, oproep- of tijdelijk contract werken.

Op dit moment zijn veel jongeren zonder werk komen te zitten. Het is belangrijk om actuele informatie te hebben om jongeren in deze tijd zo goed mogelijk te ondersteunen. Samen met de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) geeft UWV met het dashboard Basiscijfers Jeugd een beeld van de kansen en mogelijkheden voor jongeren op de (regionale) stage- en arbeidsmarkt van dit moment.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt