Voor 166 Nederlandse tekortberoepen zijn in gemiddeld 6 andere Europese landen ook tekorten. Maar voor veel van deze beroepen is nog arbeidsaanbod beschikbaar in andere Europese landen. Voor 70% van deze tekortberoepen is in minstens 1 ander Europees land een overschot aan personeel. Dit blijkt uit onderzoek in de 27 EU-landen, Zwitserland en Noorwegen.

Voor 12 Nederlandse tekortberoepen is er in minstens 5 andere Europese landen een overschot. Bij directie-, project- en internationaal secretaressen, waarvoor in 4 landen een tekort bestaat, gaat het zelfs om 11 landen met een overschot.

Het beroep bouwvakhulpen laat nog grotere verschillen zien: in maar liefst 15 landen is er een tekort, terwijl er in 7 landen een overschot is aan bouwvakhulpen. Deze situatie biedt kansen voor Nederlandse werkgevers. Zij zouden zich voor werving bijvoorbeeld kunnen richten op Griekenland, Litouwen of Zweden.

Voor 30% van de Nederlandse tekortberoepen bestaat in geen enkel ander Europees land een overschot. Het beroep gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig coördinatoren bijvoorbeeld, is in 18 landen een tekortberoep en in geen enkel land een overschotberoep. Ook voor applicatieprogrammeurs bestaat in geen van de 29 onderzochte landen een overschot, terwijl er in 15 landen sprake is van een tekort.

Dit wil niet zeggen dat er voor deze beroepen helemaal geen arbeidsaanbod beschikbaar is in Europa. Zo zijn er landen waar geen overschot geldt, maar ook geen tekort. Daar liggen misschien mogelijkheden voor Nederlandse werkgevers. Mensen kunnen namelijk ook bij tekorten in het eigen land besluiten om in een ander land te gaan werken. Bijvoorbeeld omdat de arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden er beter zijn.

Personeel werven in een ander land is 1 van de mogelijke oplossingen voor personeelstekorten. Uit werkgeversonderzoek van UWV blijkt dat 9% van de werkgevers in Nederland met moeilijk vervulbare vacatures personeel in het buitenland werft. Door het vrije verkeer van werknemers binnen Europa hebben mensen de mogelijkheid om in een ander land te gaan werken. Hierbij kan European Employment Services (EURES) eventueel helpen. Dit kan personeelsoverschotten in herkomstlanden verminderen en krapte bestrijden in de landen van bestemming.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt