Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in 2023 iets afnam, lag het aantal vacatures nog ruim boven het aantal werklozen. Daarmee was er nog steeds sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. Werkgevers in het onderwijs, de zorg en de bouw hadden hier het vaakst veel last van.

Werkgevers die last hadden van de krapte, namen verschillende maatregelen om de effecten hiervan voor hun organisatie te beperken.

Top 5 van maatregelen:

  • extra inzetten op behoud van personeel (76%)
  • op een andere manier personeel werven (69%)
  • eerder kandidaten aannemen die nog opgeleid moeten worden (68%)
  • meer naar vaardigheden van sollicitanten kijken en minder naar werkervaring of diploma’s (62%)
  • in vacatureteksten meer benadrukken wat de organisatie te bieden heeft (60%)

Iets minder dan de helft van de werkgevers die hinder hadden van de krapte, bood sollicitanten betere arbeidsvoorwaarden: 3 op de 10 werkgevers verhoogden het loon (waaronder bonussen of toeslagen), 13% paste de secundaire arbeidsvoorwaarden aan.

De maatregelen die werkgevers namen om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, verschilden tussen sectoren. Zo boden horecawerkgevers hun sollicitanten vaak betere arbeidsvoorwaarden. Werkgevers in de bouw, de zorg en het openbaar bestuur huurden daarentegen relatief vaak meer zzp’ers in.

Aan het enquêteonderzoek werkten 4.059 werkgevers uit bijna alle bedrijfssectoren mee. Het onderzoek vond plaats van 25 september tot en met 4 december 2023. Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten is te vinden in het onderzoeksrapport.

Werkgevers kunnen bij het werkgeversservicepunt in hun regio terecht voor hulp en advies bij het aantrekken van personeel. Het Leerwerkloket adviseert over scholing van nieuwe of zittende medewerkers. Werkgevers kunnen ook het UWV-rapport met 34 oplossingen voor personeelstekorten raadplegen.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt