De meest gebruikte wervingsmethoden van werkgevers zijn:

  1. Werven door vacatures te verspreiden via sociale media (78%).
  2. Werven door vacatures te plaatsen op de eigen website (74%).
  3. Werven via het eigen personeel (71%).
  4. Werven door vacatures te plaatsen op vacaturesites (62%).
  5. Werven via relaties (62%).

Voor het verspreiden van vacatures zetten de meeste werkgevers onderstaande socialemediakanalen in:

  • Facebook (61%)
  • LinkedIn (54%)
  • Instagram (38%)

Als werkgevers besluiten om kandidaten direct te benaderen, kiezen zij vaker voor LinkedIn (23%) dan voor Facebook (18%).

De keuze voor een bepaalde wervingsmethode hangt samen met het gevraagde opleidingsniveau in de vacature. Zo werven werkgevers laagopgeleiden het vaakst via het eigen personeel. Ook bij de keuze voor het socialemediakanaal om vacatures te verspreiden speelt het gevraagde opleidingsniveau een rol. Werkgevers met vacatures voor hoogopgeleiden delen deze vaak via LinkedIn. Werkgevers met vacatures voor middelbaar opgeleide mensen of laagopgeleiden kiezen juist meestal voor Facebook en in mindere mate voor LinkedIn. Instagram wordt veelal verkozen boven LinkedIn als het gaat om vacatures voor laagopgeleiden.

Aan het enquête-onderzoek werkten 4.500 werkgevers mee, uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats in het najaar van 2022. Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten, inclusief verschillen tussen opleidingsniveaus en sectoren, is te vinden in de publicatie:

Door de wervingsmethode goed af te stemmen op de kenmerken van de doelgroep kunnen werkgevers mogelijk meer werkzoekenden uit de doelgroep bereiken. Werkgevers kunnen bij het werkgeversservicepunt in hun regio terecht voor ondersteuning en advies bij het aantrekken van personeel.

Voor werkzoekenden is het van belang goed op de hoogte te zijn van de wijze waarop werkgevers personeel werven. Door hun zoekgedrag hierop aan te passen, kunnen zij hun kans op werk vergroten. UWV geeft op de website werk.nl veel tips voor het vinden van een nieuwe baan.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt