Proeftijd

  Print 

Proeftijd

Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Hierbij geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.

Proeftijd, wat is het?

De proeftijd is een periode waarin u kunt kennismaken met uw werkgever en het werk dat u gaat doen. Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever op elk moment opzeggen. Een proeftijd staat meestal in uw arbeidsovereenkomst, maar kan ook in de cao staan. Alleen als u echt iets anders gaat doen of andere verantwoordelijkheden krijgt, mag uw werkgever tijdens het dienstverband een (nieuwe) proeftijd voorstellen.

naar boven

Opzeggen in de proeftijd

Tijdens de proeftijd kunnen u en uw werkgever op elk moment opzeggen. Tijdens de proeftijd geldt namelijk het volgende:

  • Uw werkgever hoeft geen toestemming voor ontslag te vragen aan UWV of de kantonrechter.

  • Er is geen opzegtermijn.

  • Er gelden geen opzegverboden. Uw werkgever kan u echter niet ontslaan vanwege bijvoorbeeld uw geloof of leeftijd. Volgens de wet is discriminatie altijd verboden, dus ook in de proeftijd. 

  • Als u ziek wordt tijdens de proeftijd, mag uw werkgever u wel ontslaan. Uw werkgever mag de proeftijd niet verlengen bij ziekte. 

Zegt u of uw werkgever het contract op in de proeftijd? Dan bent u allebei verplicht om schriftelijk uitleg over de reden van opzegging te geven als de ander daar om vraagt.

naar boven

Duur van de proeftijd

De proeftijd moet voor u en uw werkgever even lang zijn. Voor de duur van de proeftijd gelden daarnaast de volgende regels:

Contract

Duur

Vaste en tijdelijke contracten van 2 jaar of langer

maximaal 2 maanden

Tijdelijke contracten langer dan 6 maanden

maximaal 1 maand*

Tijdelijk contract zonder einddatum

maximaal 1 maand*

Tijdelijk contracten korter dan 6 maanden

geen proeftijd mogelijk

*Behalve als in de cao een proeftijd van maximaal 2 maanden staat.

Daarnaast gelden voor de proeftijd de volgende regels:

  • Als u na een periode als uitzendkracht bij de werkgever in dienst komt voor dezelfde functie/werkzaamheden mag uw werkgever geen nieuwe proeftijd afspreken.

  • Een nieuwe proeftijd mag alleen als u echt iets heel anders gaat doen en/of andere verantwoordelijkheden krijgt. U was bijvoorbeeld monteur en wordt nu manager.

Meer over de duur van de proeftijd leest u op rijksoverheid.nl.

naar boven