Vacatures en solliciteren in Europa

Vacatures en evenementen

  Print 

Vacatures en solliciteren in Europa

Hoe vindt u vacatures in Europa en waar moet u rekening mee houden als u gaat solliciteren in het buitenland? We geven u een aantal tips.  

9 manieren om Europese vacatures te vinden

 1. Schrijf u in bij UWV als werkzoekende en kies bij stap 2 voor ‘Ja’ bij de vraag: ‘Wilt u eventueel werken in een land in de Europese Economische Ruimte?’ U kunt dan aangeven in welk Europees land u wilt werken. UWV zal u dan informatie sturen over werken in het buitenland, banenbeurzen en vacatures in Europa.

 2. Bekijk de wekelijkse EURES vacaturekrant (pdf, 1 MB). Een actueel overzicht van vacatures van Europese werkgevers die op zoek zijn naar Nederlandse medewerkers.

 3. Op de EURES website kunt u zoeken naar vacatures in 31 landen in Europa. Plaats ook uw cv zodat werkgevers in Europa u kunnen vinden.

 4. Maak gebruik van een van de Europese mobiliteitsprogramma’s: Your first EURES job en Reactivate. U krijgt dan bijvoorbeeld hulp bij het zoeken naar werk in een van de deelnemende landen en een reiskostenvergoeding als u daar een sollicitatiegesprek heeft. Ga naar een van de websites voor meer informatie:

 5. Volg EURES via Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van vacatures en evenementen over werk vinden in Europa.

 6. Bezoek evenementen die gericht zijn op werken in het buitenland. Zo ontmoet u werkgevers en bemiddelaars met vacatures in het buitenland. U vindt evenementen op werk.nl en op de EURES website.

 7. In kranten zijn nog altijd veel vacatures te vinden. Op kranten-europa.startpagina.nl vindt u websites van Europese kranten.

 8. Op deze websites staan veel vacatures voor mensen die in een ander Europees land willen werken:

 9. Weet u al in welk land u zou willen werken? Bekijk dan onze informatie over werken en solliciteren per land.

3 tips over solliciteren in Europa

 1. Maak een Europass cv aan op europass.nl/cv. Dit type cv wordt in heel Europa goed begrepen en besteedt extra aandacht aan uw vaardigheden, talenkennis en competenties.

 2. Werkgevers in het buitenland kennen niet altijd het Nederlandse onderwijssysteem. Maak daarom gebruik van internationale diplomawaardering. Zo laat u zien welke opleiding u heeft gedaan en op welk niveau. Contactgegevens van organisaties voor diplomawaardering in het buitenland vindt u op de website van het Europese ENIC-netwerk.

 3. Elk land heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes, ook als het op solliciteren aankomt. U leest er meer over op de pagina werken en solliciteren per land