Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Kansen voor laagopgeleiden

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Werkloos en geen mbo-diploma? Beste kans op werk in techniek en logistiek

Laagopgeleiden zijn vaker werkloos dan middelbaar en hoger opgeleiden. Dat betekent niet dat er helemaal geen kansen op werk zijn. Vooral de techniek en logistiek bieden mogelijkheden: laagopgeleide WW’ers met dit soort beroepen vinden vaker een baan en er is minder concurrentie van andere werkzoekenden. Ook agrarisch werk biedt kansen, maar vaak niet het hele jaar door.

Geen diploma’s; wel eisen aan kandidaten

Laagopgeleiden hebben alleen basisonderwijs gevolgd of een vmbo- of mbo-diploma op niveau 1. Vaak kunnen ze door hun ervaring prima aan het werk in technische en logistieke functies. Soms hebben ze daarvoor wel een certificaat of korte training nodig. Werkgevers met vacatures voor deze kansrijke beroepen vragen bovendien om fitte en gemotiveerde mensen. Een goede eerste indruk is dus belangrijk. En om te ‘netwerken’: werkgevers zoeken voor dit soort werk vaak via hun relaties of eigen personeel.

Kansen in steigerbouw, magazijn, assemblage, vervoer, oogst, snackbars

In de bouw is vraag naar hulparbeiders, steigerbouwers, straatmakers of asbestverwijderaars. Ook in de industrie liggen mogelijkheden,  bijvoorbeeld in de assemblage (waar bijvoorbeeld onderdelen in elkaar worden gezet). Daarnaast is er regelmatig vraag naar heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers. Deze functies zijn te vinden in de industrie, maar ook in de detail- en groothandel.  In de logistiek zijn er verder mogelijkheden als vrachtwagen- en buschauffeur, of als verhuizer. Verder kunnen laagopgeleiden relatief makkelijk aan de slag als oogstmedewerker, industrieel schoonmaker, verkeersregelaar, cafetariamedewerker of in de vleeswarenindustrie.

Weinig kansen in administratie

Veel werkzoekenden willen werk in de administratie. Maar daar is de kans op werk juist klein. We regelen op kantoor immers steeds meer zelf, via de computer of smartphone. Daardoor is er veel werk verdwenen, bijvoorbeeld voor receptionisten en administratief medewerkers. Daarom is het belangrijk om te kijken naar werk in andere richtingen. Bijvoorbeeld in productiewerk, horeca, winkels, schoonmaak of bij zorginstellingen.

Met certificaat of diploma meer mogelijkheden om aan het werk te blijven

Veruit de meeste laagopgeleiden gaan aan de slag als uitzendkracht of op een tijdelijk contract. Laagopgeleiden lopen een groter risico om opnieuw werkloos te worden dan middelbaar en hoogopgeleiden. Vaak zijn er mogelijkheden om een certificaat of diploma te halen, ook voor mensen die graag met hun handen werken. Soms kan dit met een korte training, soms door te werken en te leren voor een mbo-diploma. Daarmee is de kans om aan het werk te blijven veel groter. De leerwerkloketten kunnen hierbij helpen.

Meer weten?

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio