Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Vrachtwagenchauffeurs

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Kansen voor vrachtwagenchauffeurs

Door de groeiende economie is er meer behoefte aan vrachtwagenchauffeurs. Vooral in het binnenlandse vervoer zijn veel chauffeurs nodig. De transportsector heeft grote moeite om voldoende vrachtwagenchauffeurs te vinden.

Sterke toename vacatures

Er zijn naar schatting 7.000 openstaande vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Dat is 36 procent meer dan een jaar geleden. Voor werkzoekenden betekent dat volop kansen om aan het werk te gaan als vrachtwagenchauffeur.

Meeste werk in binnenlands vervoer

Nederlandse vrachtwagens vervoeren veel meer lading binnen Nederland (80%) dan internationaal (20%). Bovendien groeit het binnenlandse vervoer. Bij het internationale transport ondervinden Nederlandse vervoerders veel concurrentie van buitenlandse vervoerders. Voor binnenlands transport geldt dat veel minder.

Beroepseisen

Om als vrachtwagenchauffeur te mogen werken, is minimaal een vrachtwagenrijbewijs (C/CE) nodig. Daar hoort ook een bewijs van vakbekwaamheid bij (Code 95). Dat moet eens per 5 jaar worden vernieuwd. Voor sommige soorten vervoer, zoals gevaarlijke stoffen, gelden nog extra eisen. Er zijn goede scholingsmogelijkheden voor mensen die vrachtwagenchauffeur willen worden.

Lees de notitie Kansen voor vrachtwagenchauffeurs (pdf, 550 kB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio