Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Verkoper (50-plus)

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Kansrijke beroepen voor verkopers van 50 jaar of ouder

Veel verkopers in warenhuizen en winkelketens zijn de afgelopen jaren hun baan kwijtgeraakt. Vooral veel 50-plussers raakten werkloos. Deze groep komt moeilijker aan het werk dan jongere verkopers. Toch zijn er nog steeds verkoopberoepen die kansen bieden aan werkzoekenden van 50 jaar of ouder. Ook buiten de retail zijn er mogelijkheden voor deze groep.

Kansen voor verkopers met specifieke productkennis

Vooral in specifieke segmenten van de retail ontstaan vacatures. Zo zijn er op dit moment veel bouw-gerelateerde vacatures, omdat de bouw sterk aantrekt. Denk bijvoorbeeld aan functies als verkoper van badkamers en sanitair, verkoopmedewerker keukens, verkoper van ijzerwaren en gereedschappen en verkoper in bouwmarkten. Hierbij wordt vaak gevraagd om affiniteit met dit soort producten en specifieke (technische) productkennis.

Ook in de functies verkoper optiek, verkoper van auto’s en verkoper van elektronica zijn er momenteel gunstige kansen op een baan. Daarnaast ontstaan er meer vacatures voor verkoopmedewerkers delicatessen. Voor deze beroepen geldt eveneens dat specifieke adviesvaardigheden belangrijk zijn.

Kansen in logistiek, sales en groothandel

Ook in niet-verkoopberoepen liggen er kansen voor 50-plussers. Er liggen mogelijkheden in andere beroepen in de retail (bijvoorbeeld als bedrijfsleider in een supermarkt) of in de logistiek. Ook in commerciële beroepen als sales adviseur of callcentermedewerker zijn er kansen op werk. Bovendien kan er worden gedacht aan een overstap naar de groothandel. In deze sector werken relatief meer 50-plussers dan in de retail.

Leerwerkloket adviseert bij omscholing

Voor een aantal overstapberoepen hebben mensen een specifieke opleiding nodig. Het Leerwerkloket adviseert werkzoekenden bij de keuze van een opleiding. Kijk op de website van lerenenwerken.nl voor een Leerwerkloket bij u in de buurt.

Meer overstapberoepen

Bekijk alle overstapberoepen voor verkopers van 50 jaar en ouder in het rapport Overstapberoepen voor verkoopmedewerkers 50-plus (pdf, 447 kB).

Op dit plaatje is te zien dat werkzoekende 50-plussers met verkoopervaring, kans op werk hebben als verkoper in de opties,
   bedrijfsleider bij een supermarkt of als taxichauffeur.
Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio