Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Financiële dienstverlening

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Minder banen in financiële sector, vooral kansen op hoger beroepsniveau

In 2017 waren er 211.000 werknemersbanen in de sector financiële dienstverlening. Dat zijn er 37.000 minder dan in 2012 (-15%). De financiële dienstverlening is de enige sector waarin het aantal banen van werknemers structureel afneemt. UWV verwacht dat dit ook de komende jaren doorzet. Er zijn nog wel goede kansen voor functies op hoger beroepsniveau.

Werkgelegenheid neemt af door internet en sluiten kantoren

Het aantal banen neemt vooral af door de opkomst van dienstverlening via internet. Ook het sluiten van regionale kantoren heeft invloed op de werkgelegenheid. Voornamelijk functies op lager en middelbaar beroepsniveau verdwijnen. Dit zijn vooral administratieve backofficefuncties.

Wel veel vacatures op hoger beroepsniveau

Hoewel het aantal banen in de financiële sector dus al jaren afneemt, groeit het aantal vacatures beetje bij beetje de komende jaren. In 2017 ontstonden er ongeveer 32.000 vacatures in de financiële sector. Naar verwachting worden dit er eind 2018 ruim 36.000. Dit aantal groeit in 2019 mogelijk naar 39.000.

De groei van vacatures heeft onder meer te maken met vervanging van personeel door de vergrijzing. Daarnaast ontstaan er vacatures in specifieke beroepen. Goede kansen zijn er bijvoorbeeld voor financieel specialisten zoals inkopers, (assistent) accountants en belastingadviseurs. Dit geldt ook voor specialistische ICT-beroepen. Denk hierbij aan programmeurs, systeemontwikkelaars en BI (Business Intelligence) specialisten. 

Krimp in werkgelegenheid financiële sector houdt aan. Kansrijke beroepen in de sector zijn o.a. klantcontactmedewerker
   en assistent-accountant
Klik op het plaatje voor een grotere versie

Bekijk de factsheet over de financiële dienstverlening (pdf, 156 kB) van augustus 2018.

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio