Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Metaal- technologische industrie

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Metaal- en technologische industrie heeft moeite met vinden van technici

Het gaat weer goed met de metaal- en technologische industrie. De productie groeit sinds 2014 en de afgelopen 2 jaar was sprake van een herstel van de werkgelegenheid. Ook voor 2017 verwacht UWV een bescheiden banengroei. Vooral technici zijn moeilijk te vinden, van mbo- tot universitair niveau.

De sector bestaat uit verschillende soorten bedrijven: van traditionele metaalbewerking tot het hightech segment. En van MKB-metaal tot de grote bedrijven. Of het herstel van de werkgelegenheid doorzet, is afhankelijk van de economische ontwikkelingen en de exportmogelijkheden. Daarnaast leidt de technologische ontwikkeling tot een groeiende arbeidsproductiviteit en kunnen bedrijven dus steeds meer produceren met evenveel mensen. Bovendien is er niet overal sprake van herstel. Zo hebben de staalbedrijven en bedrijven die leveren aan de offshore het op dit moment veel moeilijker.

naar boven

Vraag naar technische vakkrachten

In de metaalsector is het op dit moment vaak moeilijk om technische vakmensen te vinden, zoals monteurs, gespecialiseerde lassers en cnc-verspaners. Ook tekenaars, calculators, werkvoorbereiders en hoger opgeleide engineers zijn gewild. UWV verwacht dat bedrijven ook de komende jaren moeite zullen hebben met het vervullen van deze vacatures.

Op dit moment is nog bijna de helft van de werknemers in de sector middelbaar opgeleid. Technologische ontwikkelingen als 3D-printing, robotisering en digitale productie leiden echter tot een grotere vraag naar hoger opgeleiden. Ook vinden bedrijven een brede inzetbaarheid van de werknemer steeds belangrijker. Dit betekent wel dat werknemers over gedragscompetenties zoals flexibiliteit en zelfstandigheid moeten beschikken en dat ze goed kunnen omgaan met klanten en leveranciers. Ook blijft bijscholing op technische competenties van groot belang voor werknemers in de sector.

naar boven

Kansen voor schoolverlaters en werkloze werkzoekenden

De sector biedt goede kansen voor technisch opgeleide schoolverlaters, zowel voor mbo’ers, hbo’ers als academici. De beste kansen zijn er in de richtingen mechatronica, metaalbewerken, industriële installaties, elektrotechniek en werktuigbouw. Ook voor werkloze werkzoekenden zijn er kansen. Dit geldt met name voor werkloze technici die al eerder in de sector werkten. Op alle niveaus is er vraag naar personeel, ondanks de hierboven genoemde technologische ontwikkelingen in de sector. Wel zijn werkgevers vaak op zoek naar mensen die kunnen doorstromen van bijvoorbeeld mbo-niveau 2 naar 3.

Bedrijven in de sector staan daarnaast steeds vaker open voor zij-instromers. Daarom werken UWV en sociale partners intensief samen aan verschillende projecten. Op verschillende plekken in het land worden werkzoekenden via deze projecten geworven voor de sector en zo nodig geschoold tot bijvoorbeeld verspaner of monteur.

naar boven

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio