Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Vervoer en logistiek

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Kansen voor werkzoekenden in transport en logistiek

De effecten van de economische groei zijn goed zichtbaar in de sector transport en logistiek. Het aantal banen zat eind 2018 op het niveau van voor de economische crisis en het aantal vacatures is sterk toegenomen. De helft van de vacatures was in het najaar van 2018 zelfs moeilijk vervulbaar. Dit is deels het gevolg van de sterke vergrijzing in de sector. Die zal ook de komende jaren voor een grote vervangingsvraag blijven zorgen. Zolang de economie blijft groeien zal het tekort aan personeel aanhouden of zelfs toenemen. Ruim een derde van de werkgevers in de sector ervoer door een tekort aan personeel in het eerste kwartaal van 2019 belemmeringen  in hun bedrijfsvoering.

Beroepen transport en logistiek minder populair onder jongeren

Functies binnen de transport en logistiek zijn de laatste jaren minder populair geworden. Waar een fulltime dienstverband normaal is voor bijvoorbeeld het beroep vrachtwagenchauffeur, leggen jongeren steeds meer de nadruk op een goede balans tussen werk en privé en willen zij vaker parttime werken. Ook worden er door de 24-uurs economie steeds hogere eisen gesteld op het gebied van tijdigheid, kwaliteit en klanttevredenheid.

Gevolgen internationale en technologische ontwikkelingen

Tegelijkertijd heeft de sector transport en logistiek te maken met diverse (internationale) ontwikkelingen die een grote gevolgen kunnen hebben voor het werk. Zo zal de Brexit ervoor kunnen zorgen dat de wachttijden bij de grens sterkoplopen, waardoor vervoerders van verse waren voor problemen komen te staan. Ook kunnen werkzaamheden van logistiek medewerkers grotendeels geautomatiseerd of gerobotiseerd worden, wat weer nieuwe, meer technische, vaardigheden van werknemers vraagt.

Kansen voor werkzoekenden

Deze ontwikkelingen brengen ook kansen voor werkzoekenden. Zo zal met de Brexit de vraag naar declaranten (iemand die namens een organisatie douaneformaliteiten afhandelt) toenemen. Daarnaast is er een grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs, heftruckchauffeurs, buschauffeurs en transportplanners. Ook biedt de sector mogelijkheden voor werkzoekenden zonder startkwalificatie en/of zij-instromers die direct of na een (korte) training of certificering aan de slag willen. Denk bijvoorbeeld aan (brom)fietskoeriers, verhuizers, bijrijders, maar ook vrachtwagenchauffeurs, heftruckchauffeurs en buschauffeurs.

Lees de Factsheet Transport en logistiek (pdf, 344 kB)

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio