Home Arbeidsmarktinformatie
Arbeidsmarktinformatie

Zorg

Ga naar werk.nl voor werkzoekenden | werkgevers
  Print 

Toenemend tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen

Het gaat weer goed met de werkgelegenheid in de zorg. Verdwenen er de afgelopen jaren veel banen in de zorg, nu stijgt dat aantal fors. UWV verwacht dat het aantal banen in de sector dit jaar stijgt tot ongeveer 1,1 miljoen. Dat is een stijging van ongeveer 1,5%. Er is vooral veel vraag naar verzorgenden en verpleegkundigen.

Moeilijk vervulbare vacatures voor verpleegkundigen en verzorgenden ig

Door de groei van de werkgelegenheid neemt ook het personeelstekort toe. Vorig jaar had ongeveer de helft van de werkgevers in de zorg te maken met moeilijk vervulbare vacatures. In ziekenhuizen, GGZ, verpleeghuizen en thuiszorg lag dit percentage zelfs rond de 80%. Met name verpleegkundigen en verzorgenden individuele gezondheidszorg zijn moeilijk te vinden, zowel op mbo- als op hbo-niveau. Die tekorten nemen de komende tijd dan ook toe. De afgelopen jaren waren de kansen minder goed voor helpenden (mbo-niveau 2) en zorghulpen (niveau 1 of lager). Dit kwam door de veranderingen in de zorg. Maar ook hier trekt de vraag naar personeel aan.

Ook kansen in medisch-technische beroepen

Ook audiciens, opticiens, optometristen en mondhygiënisten gaan een goede tijd tegemoet. Er zijn namelijk goede kansen met deze medisch-technische beroepen.

Veel mogelijkheden voor scholing

Voor mensen met hart voor de zorg en een dienstverlenende instelling zijn er steeds meer kansen op werk en scholing. UWV werkt in meerdere regio’s samen met werkgevers en opleiders om werkzoekenden te scholen voor een beroep in de zorg.

Bekijk de factsheet Zorg van 12 maart 2018 (pdf, 366 kB).

Nieuwe publicatie

Arbeidsmarktregio