Onderscheid maken in leeftijd

  Print 

Onderscheid maken in leeftijd

Het is wettelijk verboden om onderscheid te maken in leeftijd bij het werven van nieuwe werknemers. Leeftijd zegt namelijk niets over de geschiktheid van een sollicitant. Hieronder leest u wat wel en niet is toegestaan.

Werven op leeftijd mag niet

De volgende zaken zijn niet toegestaan:

  • Vragen om iemand met een bepaalde (maximale) leeftijd

    Bijvoorbeeld: 'Gelet op het feit dat het een fysiek zware functie betreft, zoeken wij iemand van maximaal 35 jaar'. Dit mag niet. U kunt wel vragen om iemand met een goede conditie vanwege de aard van de werkzaamheden.

  • Indirect leeftijdsonderscheid

    Er is sprake van indirect leeftijdsonderscheid als u in uw vacature vraagt om bijvoorbeeld studenten, scholieren, jongens, meiden, schoolverlaters of starters. Dat mag niet. De meeste studenten en scholieren zijn namelijk jonger dan 25 jaar. U kunt bijvoorbeeld wel vragen om flexibele kandidaten of kandidaten die buiten kantoortijden willen werken.

  • Werven van jongeren of 50-plussers

    Tot 1 januari 2018 was het toegestaan om in uw vacature specifiek naar jongeren van 18 tot 27 jaar of 50-plussers te vragen. Dit was onderdeel van het werkgelegenheidsbeleid van de overheid. Inmiddels is dit beleid afgeschaft en mag u niet meer specifiek naar deze leeftijdsgroepen vragen in uw vacature.

naar boven

Vragen?

Heeft u vragen over leeftijdsdiscriminatie in vacatureteksten? Neem dan contact op met een werkgeversservicepunt bij u in de buurt.

naar boven

Meer informatie

naar boven