Wajongers

 

Werkzoekenden met een Wajong-uitkering

Wajongers hebben sinds jonge leeftijd een arbeidsbeperking. Er zijn verschillende regelingen en subsidies waar u mogelijk gebruik van kunt maken als u iemand aanneemt met een Wajong-uitkering. Deze doelgroep is heel divers; denk bijvoorbeeld aan iemand in een rolstoel of iemand met autisme.

Banenafspraak

Wajongers (met arbeidsvermogen) vallen onder de banenafspraak. Een werkgeversservicepunt kan u advies geven als u een baan wilt creëren voor een Wajonger.

naar boven

Financiële voordelen

Als u een Wajonger in dienst neemt, kunt u mogelijk gebruik maken van gunstige regelingen of financiële voordelen:

 • No-riskpolis: Voor werknemers met een ziekte of handicap betaalt UWV soms een Ziektewet-uitkering. De Ziektewet-uitkering dekt een groot deel van de loonkosten van de zieke werknemer.

 • Mobiliteitsbonus (premiekorting): u krijgt korting op premies die u betaalt aan de Belastingdienst als u een werknemer met een ziekte of beperking in dienst neemt. U heeft hiervoor geen doelgroepverklaring nodig.

 • Proefplaatsing: kan de werknemer moeilijk aan werk komen en twijfelt u of hij geschikt is voor de functie? Dan kan deze werknemer een proefplaatsing krijgen. De werknemer werkt dan 2 maanden voor u met behoud van uitkering. U hoeft dan geen salaris te betalen.

 • Loonkostensubsidie: neemt u iemand met een ziekte of handicap in dienst? Dan kunt u loonkostensubsidie voor de werknemer aanvragen als hij minder dan het minimumloon kan verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon.

 • Loondispensatie: kan een werknemer met een Wajong-uitkering door zijn ziekte of beperking minder werk aan dan uw andere werknemers, dan mag u tijdelijk minder loon betalen aan deze werknemer.

 • Jobcoaching: heeft u een werknemer met een langdurige ziekte of beperking in dienst die begeleiding nodig heeft? Dan kan een interne jobcoach deze werknemer bij zijn of haar werkzaamheden begeleiden.

 • Voorzieningen: als u iemand met een ziekte of beperking aanneemt, moet u misschien het werk of de werkplek aanpassen. UWV kan u ondersteunen bij de aanvraag van voorzieningen.

 • Vergoedingen: u wilt uw werknemer met een ziekte of beperking in dienst houden en helpen bij zijn re-integratie. U kunt dan mogelijk een vergoeding krijgen voor niet-meeneembare voorzieningen (zoals aangepast toilet, een traplift of een aangepaste werkplek).

 • Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie (brochure pdf, 4,5 MB): als u uw organisatie toegankelijker wilt maken voor mensen met een arbeidsbeperking en lage opleiding. U krijgt gratis advies en wij begeleiden u bij de aanvraag van subsidies en regelingen, zoals proefplaatsing, no-riskpolis, mobiliteitsbonus en jobcoaching. Een samenvatting van deze informatie vindt u in de factsheet Bedrijfsadvies inclusieve arbeidsorganisatie (pdf, 93 kB).

Op subsidiecalculator.nl vindt u meer over deze en andere subsidies.

naar boven

Selectie van Wajongers

Als u een Wajonger in dienst wilt nemen, let dan bij het selectieproces op de volgende aandachtspunten:

 • Om de meest geschikte kandidaat te kiezen en een werkplek goed in te richten, heeft u inzicht nodig in de mogelijkheden en beperkingen van de Wajonger.

 • Motivatie en inzet zijn belangrijke selectiecriteria.

 • Besteed aandacht aan de mogelijkheden om de kandidaat te ondersteunen en te begeleiden.

 • Betrek de direct leidinggevende en een of meerdere teamleden bij de selectieprocedure.

 • Als de Wajonger u uitleg geeft over zijn of haar beperkingen, mag u vragen welke gevolgen deze voor het werk hebben. Geef aan dat deze informatie belangrijk voor u is. Alleen met goede informatie kunt u de noodzakelijke aanpassingen doen en de collega’s informeren.

naar boven

Wajongers aan het werk

Binnen de Wajong zijn er mensen met verschillende leeftijden, opleidingen en werkervaring. Ook de arbeidsmogelijkheden zijn per persoon verschillend. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om een Wajonger te kiezen die goed bij uw bedrijf en bij de functie past. Maak zoveel mogelijk gebruik van de talenten en kwaliteiten van de Wajonger.

 • Meer informatie voor werkgevers vindt u in het magazine NLWerkt van UWV.

 • Lees meer over hoe Wajongers aan het werk komen op UWV Perspectief.

 • Wilt u in gesprek gaan met Wajongers? Het Realisten-promoteam komt graag bij u langs om u op een realistische manier te vertellen over de Wajong en de voordelen voor u als werkgever. Het Realisten-promoteam is een initiatief van CNV Jongeren en UWV. Vraag een bezoek van het team aan bij CNV Jongeren: telefoon (030) 751 18 50. Of kijk op de website van de Realisten.

 • Bent u benieuwd naar de ervaringen van andere werkgevers met Wajongers? Ga dan naar samenwerken.tv.

naar boven

Werven van Wajongers

Plaats uw vacature op werk.nl en geef aan dat u een vacature heeft voor iemand met een Wajong-uitkering. Dit doet u zo:

 • U moet 7 stappen doorlopen om uw vacature te plaatsen. Bij stap 2 krijgt u bij het kopje 'Voorkeursbeleid en doelgroepenbeleid' de vraag: 'Voert u een voorkeursbeleid of steunt u het doelgroepenbeleid van de overheid?' Vink hier 'Ja' aan.

 • Vink bij het kopje 'Voorkeursbeleid' de doelgroep 'Wajongers' aan.

 • Doorloop daarna de rest van de stappen om uw vacature te plaatsen.

U kunt ook zoeken naar werkzoekenden met een Wajong-uitkering in de cv-database. Log in op werk.nl, ga naar het tabblad cv zoeken en gebruik de filters voor de doelgroep die u zoekt.

Of meld uw vacature bij uw werkgeversservicepunt en geef aan dat u een Wajonger zoekt. Of bel met UWV via 088-898 9295 (lokaal tarief – belkosten zijn afhankelijk van uw telefoonaanbieder).

naar boven