Geschikte kandidaten vinden

 

Geschikte kandidaten vinden

U gaat uw vacature verspreiden en op zoek naar geschikte kandidaten. Vind kandidaten op werk.nl en in uw netwerk of zoek via social media naar uw nieuwe werknemer. Gebruik de beroepenkaart om een beeld te krijgen van de arbeidsmarkt voor uw vacature.

Zoek kandidaten op werk.nl

Op werk.nl kunt vacatures plaatsen. Het is gratis en veel werkzoekenden zoeken via werk.nl naar een baan. Ook kunt u zelf op werk.nl zoeken in meer dan 450.000 cv’s. Bekijk wat kandidaten kunnen en waar ze ervaring in hebben. Als u interesse heeft, kunt u ze direct benaderen.

naar boven

Ondersteuning werkgeversservicepunt

U kunt ook terecht bij een werkgeversservicepunt voor ondersteuning bij het zoeken naar werknemers. Kijk op de pagina Werkgeversservicepunten: kosteloze ondersteuning wat een werkgeversservicepunt voor u kan doen.

naar boven

Vacature verspreiden

Om de juiste kandidaten te vinden, is het belangrijk dat u uw vacature via de juiste kanalen verspreidt. Bedenk waar mogelijke kandidaten zijn en op welke manier zij naar vacatures zoeken. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Vertel uw netwerk (uw werknemers, vrienden, familie) dat u op zoek bent naar een nieuwe werknemer. Misschien is er iemand in uw netwerk die een geschikte kandidaat kent voor uw vacature.

 • U kunt ook zoeken via social media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook. Op LinkedIn staat de werkervaring van gebruikers en u ziet meestal ook meteen of ze beschikbaar zijn voor een nieuwe baan. Uw vacature kunt u op zowel LinkedIn, Twitter als Facebook plaatsen. Op die manier laat u uw online netwerk weten dat u een nieuwe werknemer zoekt.

 • Op internet staan heel veel vacaturesites. Daar kunt u vaak gratis of tegen een vergoeding uw vacature plaatsen. Zoek ook naar speciale vacaturesites voor uw sector. Grote kans dat de kandidaten die u zoekt op zo’n website vacatures bekijken.

 • Spreek uw kandidaten aan en kies een vorm die past bij het opleidingsniveau en de sector van mogelijke kandidaten. Zoeken ze in kranten en tijdschriften naar vacatures of op speciale vacaturesites? Pas ook uw teksten aan: een creatieveling spreekt op een andere manier dan een jurist. Speel hierop in.

 • Uitzendbureaus kunnen u ook helpen. Bespreek de mogelijkheden met het uitzendbureau in uw regio.

naar boven

Meer geschikte kandidaten vinden

U heeft uw vacature verspreid en naar cv’s gezocht via werk.nl of een ander kanaal. Wat kunt u doen als er te weinig geschikte kandidaten reageren?

 • Kijk nog eens kritisch naar de eisen in de functieomschrijving.

  Welke eisen zijn wenselijk maar niet nodig? Bedenk bijvoorbeeld of uw opleidingseis noodzakelijk is. Misschien kan iemand met een lagere of andere opleiding en met veel werkervaring het werk ook doen.

 • Pas de vacature aan.

  Misschien kunt u de vacature splitsen, zodat er een duobaan of twee deeltijdbanen ontstaan. Parttime werken is voor veel werkzoekenden aantrekkelijk. Denk bijvoorbeeld aan herintreders, studenten, oudere werknemers of werknemers met een arbeidsbeperking.

 • Bied een kandidaat bijscholing.

  Mist een goede kandidaat nog wat kennis voor de functie? Kijk of hij een opleiding of cursus kan volgen. Voor sommige werkzoekenden vergoedt UWV de kosten van een opleiding. Kijk voor meer informatie over vergoeding van UWV voor een opleiding op uwv.nl.

 • Kijk over de grens en werf personeel in Europa.

  Als u in Nederland geen geschikt personeel kunt vinden, kunt u overwegen om te werven in andere landen. UWV is partner van EURES (EURopean Employment Services). Lees wat EURES voor u kan betekenen bij het zoeken naar personeel in Europa.

naar boven

Gerichter zoeken met de beroepenkaart

De beroepenkaart geeft een beeld van wie op werk.nl zoekt naar een bepaald beroep. Hoeveel werkzoekenden zijn er in uw regio op zoek naar werk in dat beroep, wat is hun opleidingsniveau en leeftijd, hoeveel vacatures zijn er voor hetzelfde beroep. Deze informatie kan u helpen bij het zoeken naar geschikte kandidaten voor uw vacature.

Ga naar de beroepenkaart.

In dit handige overzicht staat uitgelegd  hoe de beroepenkaart werkt (pdf, 54 kB).

naar boven

Kandidaten die moeilijker aan het werk komen

De overheid stimuleert sociaal ondernemen. Daarom zijn er subsidies en regelingen voor als u iemand aanneemt die moeilijker aan het werk komt. Denk aan mensen met een arbeidsbeperking (Banenafspraak), 56-plussers of jongeren.

naar boven