Voorbereid naar Europa

Vacatures en evenementen

  Print 

Voorbereid naar Europa

Gaat u werken in het buitenland, dan krijgt u te maken met een andere cultuur en andere regels. We zetten een aantal dingen voor u op een rij om rekening mee te houden.

Advies van UWV over werken in Europa

Er werken bij UWV een aantal adviseurs met kennis over wonen en werken binnen de Europese Unie (EU), de Europees Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. UWV is ook een van de partners in het samenwerkingsverband EURES. Dit staat voor European Employment Services en is een netwerk dat samenwerkt met arbeidsbureaus, vakbonden en werkgeversorganisaties binnen heel Europa. Voor vragen over werken en wonen in Europa kunt u bellen met UWV, u wordt dan in contact gebracht met een adviseur binnen UWV:

  • UWV telefoon 088-898 9294

    Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. (Lokaal tarief – belkosten zijn afhankelijk van uw telefoonaanbieder).

  • Download de brochure Werken in Europa (pdf, 80 kB) voor meer informatie over wonen en werken in Europa.

naar boven

Verblijf in Europa

U mag zonder verblijfsvergunning wonen en werken in de EU, EER en Zwitserland. U moet wel voor uw eigen onderhoud zorgen. Op de EURES-website leest u meer over de voorwaarden per land waar u rekening mee moet houden.

naar boven

Sociale voorzieningen in Europa

Als u in het buitenland gaat werken kan dat invloed hebben op sociale voorzieningen zoals uw recht op een uitkering of opbouw van pensioen. Op de volgende websites leest u over de verschillende voorzieningen als u in het buitenland gaat werken:

naar boven

Detachering of tijdelijk werken in Europa

Wordt u gedetacheerd naar een land binnen Europa of gaat u tijdelijk als zelfstandige of artiest werken in Europa? Dan blijft u meestal verzekerd voor de sociale verzekeringen in Nederland. U moet hiervoor wel het formulier A1/certificate of coverage hebben, want in veel landen mag u niet werken zonder dit formulier. Vraag het formulier A1/certificate of coverage aan bij de Sociale Verzekeringsbank. 

naar boven

Wat te regelen als u gaat emigreren

Op rijksoverheid.nl staat wat u moet regelen als u verhuist naar het buitenland.

naar boven

Wonen en werken in de Europese unie

Europa.eu is de officiële website van de Europese Unie. U vindt er informatie over wonen en werken in andere landen binnen de EU.

naar boven

Talenkennis

Gaat u solliciteren of werken in het buitenland, dan is het prettig om basiskennis te hebben van de taal. Op de website van Dialang kunt u testen hoe goed u een taal beheerst. U kunt kiezen uit 13 Europese talen. Wilt u een taal beter leren, dan kunt u een talencursus doen. Een overzicht met cursussen vindt u op taalcursus.startpagina.nl.

naar boven