Een baan vinden via uw netwerk

Ati Hector vond een baan via haar netwerk

‘Een netwerkgesprek is een goede oefening voor het echte sollicitatiegesprek’. Lees op werkbladmagazine.nl het interview met Ati.

  Print 

Een baan vinden via uw netwerk

Veel werkzoekenden vinden een baan via iemand die ze kennen. Contacten leggen en onderhouden heet netwerken. Zo ontmoet u mensen die mogelijk iets voor u kunnen betekenen, ook online via uw netwerk op social media.

Netwerken

Hoe meer mensen weten dat u werk zoekt, hoe groter de kans dat iemand een interessante vacature weet of mogelijk zelfs een baan voor u heeft. Uw netwerk (verder) opbouwen is dan ook aan te raden. Dat is makkelijker dan u misschien denkt. Netwerken doet u waarschijnlijk al dagelijks: kennismaken met mensen die u nog niet kent en contact onderhouden met bestaande relaties.

Begin met de mensen die u kent. Vraag of zij u kunnen helpen bij het vinden van een baan. Of dat ze andere mensen kennen die u verder kunnen helpen. Nieuwe contacten ontmoet u overal. Op verjaardagen, bij de sportclub, tijdens evenementen, via social media. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen. Maak daar gebruik van.

Handige tips bij netwerken

  • Maak een overzicht van uw netwerk. Uw netwerk is groter dan u denkt.

  • Blijf uzelf. Doen alsof werkt niet. Mensen voelen het als u niet eerlijk bent.

  • Stel u actief op. Blijf niet bescheiden afwachten, stel vragen en vertel over uzelf.

  • Blijf ook geduldig. Niet elk gesprek levert iets op.

  • Denk goed na over wie u bent en wat u kunt en hoe u dat wil vertellen.

  • Probeer zo duidelijk mogelijk te vertellen wat u wilt. Niet: 'Ik zoek een baan'. Maar: 'Ik wil graag als secretaresse werken. Kunt u mij in contact brengen met iemand die daar iets over kan vertellen?' Mensen helpen u dan sneller.

  • Bedank mensen die u een tip hebben gegeven. Laat ze weten wat u ermee heeft gedaan. Ook als de tip u geen baan opleverde.

  • Blijf contact houden met uw netwerk. Laat ook iets van u horen als u weer werk heeft gevonden.

  • Help zelf ook mensen. Netwerken gaat namelijk twee kanten op.

  • Wilt u meer lezen over netwerken? Kijk bijvoorbeeld ook eens op de websites carrieretijger.nl of monsterboard.nl.

Sta je aan het begin van je carriere? Speel de game Jouw netwerk op expeditiework.nl.

naar boven

Online netwerken

Internet maakt netwerken een stuk makkelijker. Via social media zoals Facebook en Twitter is het eenvoudig om online contact te onderhouden met mensen die u kent. Maar ook om online interessante mensen te ontmoeten en uw netwerk uit te breiden. Er zijn ook social media die helemaal gericht zijn op werk en carriere. Het beste voorbeeld is LinkedIn.

LinkedIn

LinkedIn is een sociale netwerksite waarop u al uw ervaring, interesses en vaardigheden kunt plaatsen die met werk te maken hebben. Het is een van de belangrijkste websites waarop u contact maakt en in gesprek gaat met mensen in uw vakgebied. Als u een profiel aanmaakt op LinkedIn.com, krijgt u tijdens het maken al veel informatie over hoe u LinkedIn het beste kunt gebruiken om uw netwerk op te bouwen en werk te vinden.

Van online netwerken naar online solliciteren

naar boven