Werk zoeken via social media

Jos Vroon kreeg via LinkedIn een baan aangeboden

‘Het is belangrijk dat je profiel er netjes en zakelijk uitziet’. Lees op werkbladmagazine.nl het interview met Jos.

  Print 

Werk zoeken via social media

Veel mensen zoeken en vinden een baan via social media. Op netwerksites als LinkedIn, Facebook en Twitter kunt u online netwerken en vacatures vinden.

Bekende social media

Social media zijn sociale netwerksites op internet. De bekendste zijn:

LinkedIn

Op LinkedIn kunt u al uw ervaring, interesses en vaardigheden plaatsen die met werk te maken hebben. Het is een van de belangrijkste websites waarop u contact maakt met mensen in uw vakgebied. Op LinkedIn vindt u ook vacatures. Een paar handige tips voor LinkedIn:

 • Maak niet zomaar een connectie met iemand die u niet kent. Stel u voor en leg uit waarom u een connectie maakt.

 • Laat goed zien wie u bent en wat u kunt. Bedenk wel wat u aan werkgevers wilt laten zien. Verplaats u dus in de mensen die uw profiel bekijken.

 • Zorg dat uw profiel helemaal compleet is, voordat u mensen uitnodigt er naar te kijken.

 • Zorg voor een goede foto. Bedenk goed hoe u wilt overkomen op mensen die u nog niet kennen.

 • Schrijf geen lange verhalen. Houd uw informatie kort en overzichtelijk.

 • Vermeld uw e-mailadres en bij voorkeur ook uw telefoonnummer. Maak het werknemers makkelijk om contact met u op te nemen.

 • Vraag aan mensen om u aan te bevelen. Doe dit altijd in een persoonlijk bericht.

 • Neem deel aan groepen waarin gebruikers met elkaar praten over hun vakgebied. Het is een manier om u te laten zien en horen. U kunt zo uw netwerk verder uitbreiden en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in uw vakgebied.

 • LinkedIn laat zien of gebruikers die u nog niet kent connecties hebben met gebruikers die u wel kent. Dat maakt het makkelijker om elkaar te leren kennen.

 • Kijk op LinkedIn ook eens bij bedrijven waar u wil werken. Misschien kent u er zelf mensen, of via een van uw connecties.

 • Vermeld uw LinkedIn-profiel ook in uw cv.

Handleiding LinkedIn

Lees op werkbladmagazine.nl het advies van Pieter Pijnenburg en download de handleidingen 'Starten met LinkedIn' en Solliciteren met LinkedIn?.

Facebook

Facebook is een wat persoonlijker netwerk dan LinkedIn. Mensen delen hun interesses en meningen over wat hen bezighoudt. Toch kunt u Facebook goed gebruiken om werk te zoeken. U kunt bijvoorbeeld een oproep plaatsen dat u werk zoekt. Misschien dat een van uw Facebook-vrienden u verder kan helpen. Ook worden regelmatig vacatures gedeeld op Facebook en hebben veel bedrijven een Facebook-pagina die u kunt volgen. Een paar handige tips voor Facebook:

 • Zorg dat uw profiel uitstraalt hoe u wilt overkomen.

 • Zorg voor een goede profielfoto. Werkgevers zoeken vaak naar meer informatie over de sollicitant en komen dan regelmatig bij uw Facebook-profiel uit. Het eerste dat ze zien, is uw profielfoto.

 • Plaats een oproep dat u werk zoekt. Misschien zijn er mensen die u aan werk kunnen helpen.

 • Volg bedrijven die u interessant lijken. Bedrijven plaatsen vaak zelf berichten op Facebook als ze een vacature hebben.

 • Op werkbladmagazine.nl staan meer tips over solliciteren via Facebook.

Twitter

Op Twitter deelt u wat u bezighoudt in korte berichtjes (tweets) van maximaal 140 tekens. Twitter leent zich voor de snelle verspreiding van nieuws of discussie met andere gebruikers. Daarnaast kunt u op Twitter zoeken naar vacatures, rondvragen of iemand u aan werk kan helpen of informatie heeft voor u. Ook kunt u bedrijven volgen waar u graag zou willen werken. Een paar handige tips voor Twitter:

 • Begin met leidende figuren en organisaties in uw vakgebied te volgen.

 • Zoek vacatures op Twitter. Door een # (hashtag) voor een woord te plaatsen, krijgt u een overzicht van alle berichten over dit onderwerp. Zo kunt u zoeken op #vacatures.

 • Verfijn u zoekopdracht door bijvoorbeeld #vacatures #zorg te gebruiken (als u in de zorgsector werkt).

 • Er zijn speciale Twitteraars die vacatures verspreiden voor een bepaalde sector, bijvoorbeeld @cultvacatures verspreidt vacatures in de culturele sector.

 • Reageer op andere mensen in uw vakgebied. Op die manier ben u zichtbaar en laat u zien dat u kennis hebt. Dat helpt om uw netwerk uit te breiden via Twitter.

 • Net als op LinkedIn en Facebook geldt dat werkgevers als eerste uw profielfoto zien. Zorg dat die uitstraalt hoe u op anderen over wilt komen.

Meer social media

Ook op andere social media kunt u zich als werkzoekende onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld op Google Plus. Of op Pinterest, een online 'prikbord' waarop u afbeeldingen deelt die u interessant vindt op het internet. Lees op Frankwatching.nl hoe Wanda Catsman Pinterest gebruikt om haar cv op opvallende manier te tonen.

Nieuwsgierig naar hoe u een Pinterest-cv maakt? Of hoe hoe recruiters social media gebruiken? Deze en andere informatie over social media vindt u op Jobnet.

naar boven

Vacatures zoeken via social media

Werkgevers gebruiken steeds vaker social media om nieuwe werknemers te vinden. Sommige bedrijven plaatsen hun vacatures op Facebook, Twitter en LinkedIn. Werkgevers zoeken op LinkedIn ook zelf naar kandidaten. Of zij vragen hun werknemers eens rond te kijken in het eigen netwerk, voordat een vacature openbaar wordt gemaakt. Vacatures vindt u ook op vacaturesites of via uw netwerk.

naar boven

Netwerken via social media

Social media lenen zich goed om mensen in uw netwerk te laten weten dat u op zoek bent naar werk. Ook kunt u met vakgenoten of andere werkzoekenden online tips en ervaringen uitwisselen. U kunt andere gebruikers als 'vriend' toevoegen (Facebook), 'volgen' (Twitter) of met hen een 'connectie maken' (LinkedIn). Zo breidt u uw netwerk verder uit.

naar boven
Deel via: