Open sollicitatiebrief

  Print 

Open sollicitatiebrief

Wilt u graag bij een werkgever werken, maar zijn daar nu geen vacatures? Stuur dan een open sollicitatie. Zoekt de werkgever in de toekomst personeel, dan kan de organisatie zelf contact met u opnemen.

4 voordelen van open solliciteren

 1. Wist u dat 20% van de vacatures wordt vervuld via open sollicitaties?

 2. Met een open sollicitatie laat u zien dat u enthousiast bent en zelf initiatief neemt. Dat zijn eigenschappen die werkgevers waarderen.

 3. Met een open sollicitatiebrief valt u meer op. Bij een vacature ontvangt een werkgever veel sollicitatiebrieven. Uw 'gewone' sollicitatiebrief is dan een van de vele.

 4. Werkgevers bekijken bij een vacature vaak eerst de open sollicitaties die ze al hebben gekregen. Zo bent u de andere kandidaten al voor.

naar boven

Open sollicitatie voorbereiden

Voordat u een open sollicitatiebrief schrijft, is het verstandig eerst te bellen. Als u dan daarna solliciteert, kent de werkgever u al. In het telefoongesprek maakt de werkgever voor het eerst kennis met u. Het is dus belangrijk een goede eerste indruk te maken. Bijvoorbeeld door te laten merken dat u zich heeft verdiept in de organisatie en door goede vragen te stellen.

Bereid in ieder geval de volgende vragen voor:

 1. Vraag of de werkgever open sollicitaties waardeert.

 2. Geef aan wat voor soort werk u wilt doen. Informeer daarbij naar de functie(s) die er voor dat werk zijn. Hoe noemt de werkgever de functie(s)? Dan weet u gelijk welke functienaam u in uw brief kunt vermelden.

 3. Vraag aan wie (contactpersoon en afdelingsnaam) u de open sollicitatie kunt richten.

Gebruik uw netwerk. Werkt een bekende van u bij het bedrijf waar u wilt solliciteren? Vraag of er vacatures worden verwacht. Of misschien kan hij u voorstellen aan iemand binnen het bedrijf.

naar boven

Open sollicitatiebrief schrijven

Een open sollicitatiebrief schrijft u bijna op dezelfde manier als een gewone sollicitatiebrief. Pak dus ook deze tips erbij. Heeft u iemand over de open sollicitatie gesproken? Noem dit dan aan het begin van uw brief.

Bekijk een voorbeeld van de opmaak van een open sollicitatiebrief (pdf, 18 kB).

Geef daarnaast in ieder geval antwoord op de volgende vragen:

 • Naar welke functie wilt u solliciteren? Gebruik bij voorkeur de naam die de werkgever voor deze functie gebruikt.

 • Wat maakt u geschikt voor de functie (opleiding, werkervaring)?

 • Wat heeft u te bieden (sterke eigenschappen, kennis)? Laat zien hoe u de organisatie sterker maakt als u in dienst zou komen.

 • Waarom wilt u deze functie graag?

 • Waarom wilt u juist bij deze organisatie werken?

Sluit uw brief af met de mededeling dat u contact opneemt over uw open sollicitatie. Bijvoorbeeld: 'Graag geef ik in een gesprek een nadere toelichting op mijn brief en cv. Binnenkort zal ik u daarvoor benaderen.'

Kijk voor meer tips over open sollicitaties ook eens op websites als intermediair.nl, carrieretijger.nl of jobnet.nl.

naar boven

Voorbeeld open sollicitatiebrief

naar boven

Solliciteer ook via uw netwerk of social media

Wist u dat mensen sneller een baan vinden via hun netwerk? En dat er steeds meer banen te vinden zijn op social media? Maar daarom gebruik van uw netwerk en zoek op social media naar vacatures. En lees meer over werk zoeken en solliciteren in de Werkhoek.

Volg ook de online training Solliciteren en kies deel 3: Cv en sollicitatiebrief schrijven

naar boven