Bijstandsuitkering aanvragen

  Print 

Bijstandsuitkering of IOAW aanvragen

Bijstandsuitkering of IOAW aanvragen

Wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Volg de 3 stappen op deze pagina.

Stap 1: lees deze belangrijke informatie

  • U vraagt een bijstandsuitkering aan met uw DigiD [ ?]. Heeft u geen DigiD? Bel dan direct de UWV-vestiging bij u in de buurt. Leg uit dat u een bijstandsuitkering wilt aanvragen maar dat u nog geen DigiD heeft. Vraag daarna uw DigiD aan op de website van DigiD, www.digid.nl. Heeft u uw DigiD ontvangen? Schrijf u dan zo snel mogelijk in bij UWV en vraag uw bijstandsuitkering aan.

  • Heeft u een partner waarmee u samenwoont? Dan vraagt u samen een bijstandsuitkering aan. U én uw partner moeten dan allebei ingeschreven staan bij UWV (zie stap 2). U en uw partner moeten ook beiden aanwezig zijn op de afspraak die u maakt met uw Werkplein of Gemeente om uw bijstandsaanvraag te bespreken.

  • Gemeenten werken met een zoektijd of inspanningsperiode van 28 dagen voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Voor jongeren tot 27 jaar geldt deze zoektijd altijd, maar er zijn ook gemeenten waar de zoekperiode voor alle leeftijden geldt. Geldt er een zoektijd voor u? Dan moet u nadat u uw aanvraag voor bijstand heeft gestart eerst 28 dagen op zoek naar werk of een opleiding. Pas na die 28 dagen wordt er bepaald of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Het is wel belangrijk dat u zich inschrijft bij UWV en een verzoek voor een bijstandsuitkering start (stap 2 en 3). Hierdoor wordt geregistreerd op welke dag de zoekperiode van 28 dagen voor u ingaat. Bewaar al uw sollicitaties van deze 28 dagen, zoals sollicitatiebrieven en inschrijvingen bij uitzendbureaus.

  • Bij stap 3 vraagt u via het digitale formulier een bijstandsuitkering aan. Bij de meeste gemeenten doet u de aanvraag digitaal. Kan dit bij uw gemeente niet, dan ziet u bij de eerste stap in het formulier hoe u in uw gemeente een bijstandsuitkering aanvraagt.

Stap 2: schrijf u in bij UWV

Schrijf u in bij UWV via het digitale formulier. U logt in op het formulier met DigiD. Na uw inschrijving ontvangt u binnen 48 uur een e-mail met een bevestiging van uw inschrijving. Heeft u zich al ingeschreven bij UWV? Ga dan door naar stap 3.

DigiD logo

Stap 3: vraag een bijstandsuitkering of IOAW aan

Vraag een bijstandsuitkering aan via het digitale formulier. U logt in op het formulier met DigiD. Na uw bijstandsaanvraag ontvangt u binnen 48 uur een e-mail met een bevestiging van uw aanvraag voor een bijstandsuitkering.

DigiD logo