Solliciteren en werken als Wajonger

  Print 

Solliciteren en werken als Wajonger

In uw cv op werk.nl kunt u aangeven wat voor werk u kunt doen en welke eisen u stelt aan uw werkplek. Zo weten werkgevers of hun vacature bij u past. Ook is deze informatie uit uw cv handig tijdens een sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

De arbeidsdeskundige kan u helpen om het sollicitatiegesprek voor te bereiden. Met hem of haar bespreekt u wat u over uw beperking vertelt en op welk moment. Leg de nadruk op uw kwaliteiten. De werkgever wil uiteindelijk weten of u geschikt bent voor de baan. Weet u niet precies wat uw kwaliteiten zijn? Doe dan één van de tests van UWV. Algemene tips over uw cv, uw sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek vindt u op werk.nl.

Sollicitatiegesprek

Leg in het gesprek uw beperking kort uit en probeer geen ingewikkelde medische termen te gebruiken. Wijs uw toekomstige werkgever op financiële regelingen en voorzieningen die het aantrekkelijker kunnen maken om u aan te nemen. Lees hierover meer op uwv.nl.

Werken als Wajonger

Als u bent aangenomen, dan kunt u op verschillende manieren aan het werk.

 • Regulier werk

  We spreken van regulier werk als u een gewone baan bij een reguliere werkgever heeft. Heeft u betaald werk gevonden? Dan krijgt u waarschijnlijk een lagere uitkering. U verliest dus niet meteen uw recht op een uitkering. Kijk voor meer informatie op uwv.nl.

 • Proefplaatsing

  Weet u niet zeker of u een baan aankunt? Misschien kunt u dan gebruik maken van een proefplaatsing. Kijk voor meer informatie over een proefplaatsing op uwv.nl.

 • Leerwerkbedrijf

  Een Leerwerkbedrijf biedt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een persoonlijk leer- en ontwikkelingsplan. U krijgt praktische cursussen om u als werknemer te ontwikkelen. Hiermee kunt u aan de slag: met werk, stage, opleiding, of een combinatie hiervan. Sommige leerwerkbedrijven bieden speciale projecten voor Wajongers.

 • Studeren en werk

  Met een beperking is het volgen van een opleiding al zwaar genoeg. Als u wel in staat bent om naast uw opleiding te werken, bijvoorbeeld in een bijbaan of vakantiebaan moet u dat zeker doen. Op deze manier heeft u na het afronden van uw opleiding net zo veel ervaring als uw studiegenoten. Kijk voor meer informatie op werk.nl of op lerenenwerken.nl.

 • Vrijwilligerswerk

  Vrijwilligerswerk is onbetaald werk en kan een goede manier zijn om werkervaring te krijgen. Dit kan de kans op een betaalde baan vergroten. Geef vrijwilligerswerk wel direct door aan UWV. Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk op uwv.nl.

 • Eigen bedrijf

  Een eigen bedrijf starten? UWV stimuleert initiatief. Uw arbeidsdeskundige van UWV kan u helpen. Daarnaast kunt u extra advies en een starterskrediet krijgen. Kijk op werk.nl voor meer informatie over het starten van een eigen bedrijf vanuit een uitkering.