Meer over werk

  Print 

Bellen voor solliciteren werkt! 7 tips om van uw telefoonangst af te komen

U heeft een interessante vacature gevonden en wilt solliciteren. Staat er in de vacature ook een telefoonnummer voor meer informatie? Twijfel niet, bellen voor solliciteren werkt! U vergroot er de kans mee om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

7 tips die helpen bij telefoonangst

Vindt u het moeilijk om te bellen? Staat het zweet in uw handen als u moet telefoneren? De volgende 7 tips helpen:

  1. Bereid u op het gesprek voor alsof het een sollicitatiegesprek is. Zoek informatie over de organisatie op internet en praat met mensen uit uw netwerk die de organisatie kennen. Kennis maakt zelfverzekerder en dat klinkt door in uw toon.

  2. Leer uw contactpersoon alvast kennen via zijn profiel op LinkedIn. Dan weet u wie u voor u heeft en kunt u uw vragen daar op aanpassen. Een leidinggevende van de afdeling kan u bijvoorbeeld alles vertellen over de werkzaamheden, het team en de manier van werken. Een hrm-medewerker zal vaak veel weten over het opleidingsbeleid of hoe het bedrijf omgaat met zaken als diversiteit en duurzaamheid.     

  3. Zorg dat u niet gestoord kan worden tijdens het gesprek. Geen kinderen of huisdieren in de buurt, geen bezoek dat elk moment kan aanbellen.

  4. Doe alsof de persoon u kan zien. Draag dus kleding die u voor een sollicitatiegesprek zou kiezen en let op uw houding terwijl u belt. Hoe actiever u zit, hoe zelfverzekerder u klinkt. Misschien werkt het voor u zelfs beter om te staan. En door te glimlachen terwijl u praat, klinkt alles wat u zegt vriendelijker.

  5. Oefen eerst met mensen uit uw omgeving. Vraag wat u fout doet en hoe u dat zou kunnen verbeteren.

  6. Vertel wie u bent en waarvoor u belt  en vraag of het gelegen komt dat u belt. Houd een lijstje met uw vragen bij de hand, zodat u niets vergeet. Schrijf tijdens het gesprek de antwoorden op zodat u daar later in uw brief naar kunt verwijzen.

  7. Sluit het gesprek netjes af. Bedank de contactpersoon voor zijn tijd en geef aan dat hij snel een brief en cv van u kan verwachten.

Meer tips over bellen voor een sollicitatie