Meer over werk

  Print 

Kent u de voordelen van tijdelijk werk?

Als u uw vaste baan bent kwijtgeraakt, zoek u misschien het liefst opnieuw naar vast werk. Maar heeft u ook al gekeken naar de mogelijkheden van tijdelijk werk? Voor tijdelijk werk zijn namelijk veel meer vacatures dan voor vaste banen. En er zijn meer voordelen!

Tijdelijk werk

Met tijdelijk werk bedoelen we werk waarvan al van tevoren duidelijk is dat het voor een bepaald aantal weken of maanden is, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een project. Vaak is het zo dat u via een uitzendbureau werkt en niet rechtstreeks bij de werkgever in dienst komt. Dit soort werk kan voor u de volgende voordelen hebben:

 • Er zijn meer flexibele en tijdelijke banen beschikbaar dan vaste banen. Ook kunt u meestal meteen aan de slag. Erg handig als u snel werk nodig heeft dus.

 • Als u vaker tijdelijk werk of uitzendwerk doet, ontmoet u veel mensen op de werkvloer. Zo bouwt u een groot en divers netwerk op. Tip: voeg uw nieuwe collega’s toe op LinkedIn of volg uw leidinggevende op Twitter.

 • Via een uitzendbureau kunt u met verschillende soorten werk in aanraking komen. Of met bedrijven waar u zelf nog niet aan heeft gedacht. U krijgt hierdoor meer inzicht in wat u leuk vindt en wat goed bij u past.

 • Uitzendwerk is vaak wat flexibeler dan een vaste baan. Daardoor is het makkelijker te combineren met bijvoorbeeld kinderen, hobby’s, vrijwilligerswerk of mantelzorg.

 • Uitzendbureaus denken met u mee over uw loopbaan. Steeds vaker bieden ze (bij)scholing aan of kunnen ze u vertellen met welke opleiding u meer kans maakt op (tijdelijk) werk. Maak hier dus gebruik van!

 • Een tijdelijke baan is een goede manier om aan een werkgever te laten zien wat u kunt en wat u waard bent. Als u goed presteert, maakt u uiteindelijk vaak weer kans op een vast dienstverband.

 • Bij uitzendwerk heeft u meestal een korte opzegtermijn. Vindt u een andere baan die beter bij u past? Of besluit u per direct een wereldreis te gaan maken? Dan zit u nergens aan vast.

Nadelen van tijdelijk werk

Er zijn een aantal dingen waar u bij tijdelijk werk wel rekening mee moet houden. Wij zetten ze op een rij, zodat u precies weet waar u aan begint.

 • Tijdelijk werk brengt onzekerheid met zich mee. Als u tijdelijk werk heeft, zult u minder snel grote uitgaven doen of financiële verplichtingen aangaan.

 • U kunt meestal geen gebruikmaken van de voordelen die de werkgever aan het vaste personeel biedt, bijvoorbeeld een 13e maand, een kerstpakket, bepaalde vormen van verlof of een keuzeplan.

 • Bedrijven investeren minder in tijdelijke werknemers. Dit betekent dat ze meestal geen opleiding of bijscholing voor u betalen als dit niet direct nodig is voor het werk.

 • Omdat u geen deel uitmaakt van het vaste personeel, krijgt u misschien minder binding met het bedrijf. Sommige mensen vinden dit juist prettig, maar het kan ook een nadeel zijn.