Meer over werk

  Print 

Zo leert u van uw afwijzing

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. U heeft een sollicitatiegesprek gehad en bent helaas afgewezen. Heel vervelend, maar u kunt er ook van leren, zodat u bij een volgend sollicitatiegesprek nog beter bent voorbereid. En misschien wordt u dán wel aangenomen! Wij geven u een paar adviezen.

Vraag waarom u bent afgewezen

Vraag bij de werkgever na waarom u bent afgewezen. Kwam u bijvoorbeeld niet enthousiast genoeg over? Vonden ze uw kledingstijl niet passen bij het bedrijf? Of twijfelden ze over uw motivatie voor de functie? Het is belangrijk om naar concrete voorbeelden te vragen.

Bedenk dat u niet met alle feedback iets kunt doen. Sluit een andere sollicitant bijvoorbeeld beter aan op het functieprofiel, dan kunt u daar verder weinig aan veranderen. 

Leer van uw sollicitaties

Als u eenmaal weet wat u goed én minder goed heeft gedaan, kunt u daarvan leren. Doe vooral iets met zaken die u zelf kunt verbeteren. Bijvoorbeeld uw houding of uw enthousiasme. Schrijf het op en bedenk hoe u het de volgende keer beter kan doen.

Vraag hulp aan mensen uit uw omgeving

Bent u al een aantal keer afgewezen en twijfelt u aan uw sollicitatievaardigheden? Wees niet bang om hulp te vragen. Oefen bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin het sollicitatiegesprek. Laat ze kritische vragen stellen, net als bij een 'echt' gesprek. Zo raakt u vertrouwd met de vragen die een werkgever u kan stellen en bent u goed voorbereid.

Gebruik in dit oefengesprek de concrete voorbeelden van waarom u bent afgewezen. Vond een werkgever u bijvoorbeeld niet gemotiveerd genoeg? Oefen dan in het gesprek met vragen over uw motivatie voor een baan.

Meer tips voor uw sollicitatiegesprek? Lees Zonder stress op sollicitatiegesprek? Zo doet u dat.