Meer over werk

  Print 

Werkzoekend en een arbeidsbeperking? Lees wat UWV voor u doet

Wij werken hard om onze dienstverlening aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking te verbeteren. Denk aan het cv op werk.nl, waarin u kunt aangeven wat u kunt en wat u nodig heeft op de werkvloer. Of aan de website UWV Perspectief, waar informatie en tips op staan over werk zoeken en werken. En aan de wettelijke regelingen, waarmee u sneller aan het werk komt. Daarbij hebben wij 3 tips voor u.

1. Vul uw cv op werk.nl goed in

Is uw arbeidsbeperking bekend bij UWV? Dan krijgt u automatisch extra vragen aangeboden in uw cv op werk.nl. Vul deze vragen zorgvuldig in. Een werkgever die via werk.nl naar nieuwe werknemers zoekt, kan dan beter zien of zijn vacature past bij uw mogelijkheden. Dat maakt de kans groter dat hij u uitnodigt voor een gesprek.

Een paar tips bij het goed invullen van uw cv:

  • Geef duidelijk aan hoeveel u kunt werken. Heeft uw arts bijvoorbeeld bepaald dat u 4 uur per dag en maximaal 20 uur per week mag werken? Vul dit dan ook precies zo in, ook al zou u eigenlijk meer willen werken.

  • Vul in dat u speciale voorzieningen nodig heeft. Bijvoorbeeld een toilet waarin een rolstoel past; een lift omdat u niet kunt traplopen; of een stofvrije omgeving vanwege een longziekte.

  • Geef aan dat werkgevers u mogen vinden als u onder de banenafspraak valt. Werkgevers kunnen namelijk in hun vacature aangeven dat zij op zoek zijn naar werkzoekenden die onder de banenafspraak vallen. Vermeld u dit in uw cv, dan valt u eerder op bij deze werkgevers.

2. Lees UWV Perspectief

Op de website perspectief.uwv.nl staan handige tips en informatie over dit onderwerp. Wilt u zelf iets vertellen over uw ervaringen met het zoeken naar werk of werken met een arbeidsbeperking? Praat dan mee op het Wajong-forum.

3. Op welke regelingen van UWV heeft u recht?

Ook zijn er regelingen die ervoor zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking sneller aan een baan komen. Als werknemer heeft u bijvoorbeeld recht op verschillende vergoedingen en krijgt u de kans om met behoud van uw uitkering uit te proberen of u het werk aankunt. Bekijk op uwv.nl welke regelingen u kunnen helpen bij het vinden van een baan:

Voor werkgevers zijn er ook verschillende regelingen die het financieel aantrekkelijker maken iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Uw werkgever heeft bijvoorbeeld recht op vergoeding van zijn onkosten. Hij loopt ook geen risico als u ziek wordt. En bent u Wajonger, dan kan een werkgever tijdelijk loondispensatie aanvragen. U krijgt dan naast wat hij u betaalt nog een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Misschien kunt u uw toekomstige werkgevers ook op deze regelingen wijzen. Bekijk op uwv.nl de regelingen voor werkgevers: