Meer over werk

  Print 

Zwanger solliciteren, zo pakt u het aan

U bent op zoek naar een baan en u ontdekt dat u zwanger bent. Vertelt u dat tijdens uw sollicitatie? Of kiest u ervoor het niet te doen?

Goede redenen waarom u het wel zegt:

  • U wilt eerlijk zijn tegen uw werkgever. Als u zwijgt over uw zwangerschap totdat u bent aangenomen, kan de werkgever zich bedonderd voelen. Niet echt een fijne start in een nieuwe baan.

  • Door het te vertellen, leert u de cultuur van het bedrijf snel kennen. Krijgt u een negatieve reactie? Dan kunt u zich afvragen of u wel voor dit bedrijf wilt werken.

Wanneer vertelt u dat u zwanger bent?

In uw cv en sollicitatiebrief legt u uit waarom u de beste kandidaat bent en wat u de werkgever te bieden heeft. Dat is niet de plek om al te vertellen dat u zwanger bent. Maar wat zijn goede momenten om over uw zwangerschap te beginnen?

  • Het eerste sollicitatiegesprek gaat over de vraag of u geschikt bent voor de functie en of het bedrijf bij u past. Is uw dikke buik al goed te zien? Dan is dit misschien een goed moment om over uw zwangerschap te beginnen. Tip: geef ook aan waarom u het waard bent om op te wachten. Na uw verlof kan de werkgever ten slotte nog volop van uw werkervaring en vaardigheden gebruikmaken!

  • Bent u uitgenodigd voor het tweede gesprek? En is uw zwangerschap nog niet zichtbaar? Vertel dan pas aan het einde van het gesprek dat u zwanger bent. Zo kan de werkgever u eerst beter leren kennen. En kunt u aangeven waarom hij juist u moet aannemen.

Een werkgever mag u niet afwijzen voor een baan

Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan omdat zij zwanger zijn. Helaas wordt altijd nog zo’n 11% van de vrouwen afgewezen voor een baan vanwege een kinderwens, zwangerschap of jonge kinderen. Werkgevers zitten vaak niet op zwangere sollicitanten te wachten en geven een andere afwijzingsreden op. Zoals: ‘U past niet in het team.’ Heeft u sterk het gevoel dat u bent afgewezen omdat u zwanger bent? Dan kunt u dit melden bij het College voor de Rechten van de Mens.

Meer weten?

Lees meer over uw sollicitatierechten op mensenrechten.nl.