Meer over werk

  Print 

Hoe gaat u om met een gat in uw cv?

Het kan gebeuren dat u in het verleden een periode geen betaald werk heeft gehad. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Maar hoe gaat u hiermee om als u op zoek bent naar werk? Wat zet u wel en niet in uw cv en wat vertelt u tijdens een sollicitatiegesprek?

Cv

Heeft u langer dan 3 maanden niet gewerkt? Dan kunt u een aantal dingen doen om in plaats van dat gat in uw cv, juist uw positieve punten te laten opvallen.

 • Korte werkloze periode: geen probleem

  Een gat van 3 maanden of korter is niet erg en hoeft u ook niet uit te leggen in uw cv. Dit overkomt veel mensen en dat is ook logisch, want de meeste mensen hebben wat tijd nodig om zich weer te oriënteren na het einde van hun vorige baan. Daarnaast kost een sollicitatieprocedure ook tijd en werkgevers weten dat ook. Ook als u bijvoorbeeld tijdens de economische crisis geen werk kon vinden, zullen werkgevers hier begrip voor hebben. U kunt dit kort benoemen, maar het hoeft niet.

 • Geen leugens

  Heeft u een langere periode niet gewerkt? Maak de werkelijkheid niet mooier dan die is en geef altijd correcte informatie. Voeg dus geen niet-bestaande banen of diploma’s toe. Een korte uitleg van waarom u niet gewerkt heeft, kan veel vragen wegnemen en zorgt ook dat u een eerlijke en betrouwbare indruk maakt.

 • Gebruik jaren in plaats van maanden

  Heeft u al veel werkervaring? Dan zijn exacte data van uw vorige banen niet per se nodig. U kunt bijvoorbeeld alleen de jaartallen noemen. Zo vallen gaten in uw cv minder op.

 • Gooi tijdelijke banen op een hoop

  Heeft u met tussenpozen een aantal minder relevante of kortdurende (uitzend)banen gehad? Zet deze dan onder een noemer bij elkaar. Bijvoorbeeld: ‘januari 2015 – november 2016: verschillende uitzendbanen in de horeca’. Dit maakt uw cv overzichtelijker dan wanneer u alle festivals, evenementen of cafés benoemt waar u maar kort heeft gewerkt. Doe dit alleen als het werk ongeveer op hetzelfde neerkomt. Zat er toch een baan tussen die heel relevant is voor de baan waar u naar solliciteert? Dan is het slim dit wel duidelijk te noemen.

 • Maak een vaardigheden-cv

  Heeft u nog niet zo veel werkervaring? Dan kunt u misschien beter een vaardigheden-cv maken in plaats van een a-chronologisch cv. In een vaardigheden-cv legt u de nadruk op wat u kunt en wat u wilt bereiken in uw loopbaan en niet zozeer op uw werkervaring. Kijk voor voorbeelden van een vaardigheden-cv op werk.nl.

 • Benoem wat u wel heeft gedaan

  Had u geen betaald werk, maar deed u wel een cursus, opleiding of vrijwilligerswerk? Of was u actief in de politiek? Dit onderscheidt u van andere kandidaten. Benoem daarom altijd wat u hiervan heeft geleerd en welke competenties u heeft ontwikkeld.

 • Omschrijf uw persoonlijke ontwikkeling

  Had u geen betaald werk, omdat u mantelzorger was of voor uw kinderen heeft gezorgd? Dit kunt u benoemen in uw cv of in uw motivatiebrief. Vertel bijvoorbeeld dat dit u flexibel en stressbestendig heeft gemaakt. Want dat kan relevant zijn voor bepaalde functies. Bedenk wel dat er in een sollicitatiegesprek misschien vragen over komen.

 • Stem uw verhaal af op de werkgever

  Heeft u een verre reis gemaakt of had u een sabbatical? Dit kunt u vermelden in uw cv of in uw brief, maar dit hangt wel een beetje af van het type werk waar u naar solliciteert. Voor een baan in de bouw of bij een callcenter is deze informatie bijvoorbeeld niet zo belangrijk en kunt u beter andere sterke punten van uzelf naar voren brengen. Solliciteert u bij een reisbureau of internationale organisatie, dan is het natuurlijk wel belangrijk om dit te noemen. Wijs altijd op het positieve effect van de periode en hoe dit u heeft verrijkt.

Sollicitatiegesprek

Als in uw cv staat dat u een of meerdere periodes niet gewerkt heeft, dan komt hier tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk wel een vraag over. Bedenk daarom van tevoren wat u hierover kwijt wilt, zodat de vraag u niet overvalt. Probeer zoveel mogelijk de positieve gevolgen van de periode te benadrukken.

Merkt u tijdens het gesprek dat er te veel aandacht gaat naar het gat in uw cv? Probeer het gesprek dan bij te sturen. Vertel kort wat u van uw werkloze periode geleerd heeft en focus daarna weer op de toekomst.

Meer lezen?