Meer over werk

  Print 

De ideale kandidaat bestaat niet

Heeft solliciteren naar die leuke baan zin als u niet aan alle functie-eisen voldoet? Zeker! Zo pakt u het aan.

Solliciteren als u niet aan alle eisen voldoet

  • Laat u niet meteen afschrikken als u niet aan alle eisen voldoet. U kunt dat vaak goedmaken met andere vaardigheden. Bedenk ook dat meestal niet alle eisen even belangrijk zijn. Bel gerust met de werkgever om daar meer duidelijkheid over te krijgen. Bovendien begrijpt de werkgever ook dat de ideale kandidaat die aan alle wensen voldoet, waarschijnlijk niet bestaat.

  • Zet de eisen op een rij. De vacaturechecklist helpt u daarbij. Aan welke eisen voldoet u wel? Aan welke niet? En kunt u andere kwaliteiten of vaardigheden bieden voor de punten waarop u minder goed scoort?

  • Ervaring en competenties doet u niet alleen op in werk maar ook in uw privéleven. Kijk dus ook buiten uw werkervaring. Misschien heeft u de gevraagde ervaring opgedaan tijdens een opleiding, hobby of vrijwilligerswerk. Gebruik dit tijdens uw sollicitatie en geef duidelijke voorbeelden.

  • Benadruk wat u de werkgever wél kunt bieden. U hoeft niet te liegen, maar u hoeft ook niet te benoemen dat u niet aan alle eisen voldoet. Gebruik de STARR-methode om duidelijke voorbeelden te geven van wat u te bieden heeft.

  • En wees enthousiast! Werkgevers zien dat graag. Want iemand die plezier heeft in wat hij doet is productiever en creatiever. Uw enthousiasme kan de doorslag geven. Maar alleen zeggen dat u enthousiast bent is niet genoeg. Lees meer over enthousiasme tonen bij sollicitatie op carrietijger.nl.