Meer over werk

  Print 

Tegenslag bij sollicitaties: hoe gaat u ermee om?

Als u uw baan kwijtraakt, begint u vol goede moed met solliciteren. Maar als u een tijdje zonder succes heeft gesolliciteerd, is er soms een moment dat u er even genoeg van heeft. Bijvoorbeeld omdat u al veel brieven heeft verstuurd, omdat het gesprek mis ging of na weer een afwijzing. Hoe gaat u om met die tegenslagen?

Al honderden brieven gestuurd

Als u al een tijdje werkloos bent, heeft u vaak al veel brieven verstuurd. Dan is het lastig om gemotiveerd te blijven en steeds opnieuw een enthousiaste brief te schrijven. Het kan dan helpen om uzelf even rust te gunnen. Sla bijvoorbeeld een week over en neem de tijd om nieuwe ideeën op te doen. Bekijk sollicitaties van vrienden en kennissen om te zien hoe zij het aanpakken. Of verdiep u eens in een hele andere aanpak: een Pinterest-cv, een videosollicitatie, een online magazine of een eigen website. Ook al is het uiteindelijk niets voor u, u krijgt weer nieuwe ideeën en daardoor weer nieuwe energie. Op internet vindt u veel voorbeelden van originele en creatieve sollicitaties. Wij hebben er een paar voor u verzameld:

Gesprek loopt fout

Het overkomt bijna iedereen wel een keer: u ontmoet iemand in een sollicitatiegesprek met wie het totaal niet klikt. Het gesprek loopt stroef, u krijgt vervelende vragen, u heeft het gevoel dat u verkeerd begrepen wordt en door de stress zegt u dingen die u helemaal niet wilt zeggen. Als u naar huis gaat, weet u het eigenlijk al: dit wordt het niet. Heel vervelend en iedereen die solliciteert maakt dit wel eens mee. Soms is de klik er gewoon niet. Het is dan de vraag of die klik er uiteindelijk op de werkvloer wel was gekomen, als die er in het gesprek al niet is.

Soms denkt u dat het gesprek fout loopt, omdat u geen antwoord weet op een vraag of een verkeerd antwoord geeft. Als u het gevoel heeft dat het fout gaat, is het de kunst om rustig te blijven en niet meteen te denken dat de sollicitatie verpest is. Zeg gewoon dat u het even niet weet of dat u er even niet op kunt komen. Als u erbij vertelt dat het misschien komt omdat u zenuwachtig bent, zal de ander daar altijd begrip voor hebben. Vaak is het niet zo erg dat u even iets niet weet, maar gaat het erom hoe u daarmee omgaat.

Afwijzing

Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden. Het kan helpen om te bedenken dat u vaak een van de tientallen, soms zelfs honderden, bent die solliciteert. En een werkgever nodigt voor een gesprek soms maar 4 of 5 kandidaten uit. Dat maakt de kans eigenlijk best groot dat u geen uitnodiging krijgt. Toch kan het hard aankomen als u de zoveelste afwijzing krijgt. Had u verwacht dat u echt een goede kans zou maken? Bel de werkgever dan om feedback te vragen. Als u erg teleurgesteld bent, is het verstandig om even te wachten tot uw vervelende gevoel iets gezakt is. En vraag de werkgever gerust naar zaken die hij positief aan uw sollicitatie vond. Die punten kunt u dan weer meenemen naar een volgend gesprek!

Lees ook het artikel Zo leert u van uw afwijzing.