Meer over werk

  Print 

Welk beroep past bij u?

U bent op zoek naar werk en leest waarschijnlijk veel vacatures. Maar hoe weet u nu wat een beroep precies inhoudt en of dit echt bij u past? En of u misschien nog een opleiding of cursus nodig heeft om het te kunnen worden? En in welke regio maakt u eigenlijk de meeste kans? Daar komt u achter door handig gebruik te maken van de tools van UWV.

Beroepeninformatie

Typ een beroep of functie in waar u meer over wilt weten. U krijgt een omschrijving van de taken en een lijst van soortgelijke beroepen. U kunt doorklikken naar cursussen en opleidingen voor dit beroep. Tip: gebruik de alternatieve functietitels als u online vacatures zoekt.

Informatie opzoeken over wat een beroep inhoudt

Beroepenvinder

Vul de test in en ontdek welk beroep bij u past op basis van uw competenties en interesses. De tool geeft bij elk beroep informatie over de taken, het aantal vacatures en de competenties die u nodig heeft. U vindt met deze tool beroepen waar u misschien nog niet aan had gedacht, maar die wel passen bij uw interesses en competenties. Zo krijgt u inzicht in hoe een bepaalde functie over het algemeen wordt ingevuld en wat u ervoor moet kunnen. Dit kunt u gebruiken in uw sollicitatiebrief en in een sollicitatiegesprek.

Naar de Beroepenvinder

Beroepenkaart

Typ een beroep in en download de actuele gegevens over aantallen vacatures en aantallen werkzoekenden in een bepaalde regio of in heel Nederland. U krijgt ook suggesties voor soortgelijke beroepen en welke opleidingen of cursussen andere werkzoekenden met dit beroep hebben gedaan. Bekijk hier een voorbeeld van een beroepenkaart (pdf, 115 kB) voor het beroep autoschadehersteller. U kunt hiermee inschatten of er veel of weinig andere werkzoekenden op vacatures voor dit beroep zullen reageren. Misschien maakt u in een andere regio meer kans. De cursussen en opleidingen die andere werkzoekenden met dit beroep gevolgd hebben geven u een beeld van wat u in huis moet hebben om dit beroep te kunnen uitoefenen.

Naar de Beroepenkaart