Meer over werk

  Print 

Profielfoto: 8 voorbeelden van hoe het niet moet

Indruk maken met uw profielfoto op werkgevers? Goed idee! Werkgevers kijken namelijk eerder naar een LinkedIn-profiel of cv met foto. Maar staat u er wel goed op? Het kan uw imago namelijk versterken, maar ook breken. Daarom: 8 voorbeelden van hoe het niet moet én handige tips voor verbetering.

1. Geen foto

Werkgevers kijken minder vaak naar social media-profielen zonder foto. Plaats dus altijd een foto. Komt u niet goed over op foto’s? Geen zorgen, want u hoeft geen topmodel te zijn. Werkgevers willen gewoon een goed beeld van u krijgen. Vergelijk het met Markplaats: spullen waarin u geïnteresseerd bent, ziet u toch ook liever met foto?

2. Zonnebril, hoed of pet

Zonnebrillen, hoeden en petten: u kunt het beter vermijden op uw profielfoto. U bent dan niet goed zichtbaar voor werkgevers. En kijk ook recht in de camera. Wanneer u met iemand in gesprek bent, kijkt u diegene toch ook aan? En lachen mag! Graag zelfs!

3. Wie is wie

Kies een foto waar u alleen op staat. Dan hoeft een werkgever niet te raden wie u bent. Wees ook bewust van uw houding: gaat de aandacht nog wel naar uw gezicht?

4. Foto van vroeger

Je ziet het wel vaker: foto’s die jarenlang op een profiel blijven staan of zelfs kinderfoto's. Misschien vindt u het moeilijk om afscheid te nemen van uw oude profielfoto. Maar vervang uw profielfoto op tijd. Dan kan de werkgever u goed herkennen als u voor het eerst op gesprek komt.

5. Voorwerp, landschap of hobby

Als een werkgever uw profielfoto bekijkt, is die in u geïnteresseerd. Gebruik dus geen foto met een voorwerp, landschap, tekening of iets waarop uw hobby staat (of waar u die op uitoefent, zoals hierboven). Plaats een foto van uzelf. In uw cv kunt u wel uw hobby of sport vermelden.

6. Zwart-wit

Zwart-witfoto’s kunnen heel mooi zijn, maar komen ook wat ouderwetser over. Kies daarom een profielfoto met kleur. Het maakt uw profielfoto aantrekkelijker voor werkgevers. Check het zelf: welke foto valt het meeste op?

7. Onscherp beeld

Werkgevers bekijken uw profiel eerder als er een duidelijke foto op staat. Kies dus voor een scherpe profielfoto. Ook al is die wazige foto nog zo leuk! 

8. Check uw achtergrond

Kies bij uw profielfoto een rustige achtergrond. De achtergrond op deze foto kan afleiden. Check ook of de achtergrondkleur niet hetzelfde is als uw kleding of gezicht, dan komt u beter uit op de foto.