Meer over werk

  Print 

Uw sollicitatiegesprek: weet wie u spreekt

‘Ken ik jou niet ergens van?’ is de meest gebruikte openingszin die er is. En dat is niet voor niets: het werkt namelijk. Want als je elkaar kent, is het ijs gebroken en praat je makkelijker met elkaar. Dat werkt ook zo in een sollicitatiegesprek. Een handige tip: via LinkedIn leert u uw  gesprekspartner alvast een beetje beter kennen.

Wanneer u een uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek, staat daar altijd bij met wie u het gesprek heeft. Er is een kans dat u deze persoon via via kent of dat u andere raakvlakken heeft. Hoe komt u daar achter? Gebruik LinkedIn. Dat openbaart een wereld van connecties en gemeenschappelijke interesses.

Zet de eerste stap

Het begint makkelijk: typ in LinkedIn de naam in van degene met wie u het sollicitatiegesprek heeft. De meeste mensen hebben een profielfoto, dus u ziet meteen hoe uw gesprekspartner eruitziet. U kunt dan straks zelf de eerste stap zetten bij het voorstellen. ‘Hallo, u bent mevrouw Jansen, aangenaam, ik ben..’.  U zult uw toekomstige werkgever aangenaam verrassen met deze enthousiaste begroeting.

Raakvlakken

Misschien kent u wel dezelfde mensen, dat breekt altijd het ijs. Als u gemeenschappelijke kennissen heeft, ziet u dat meteen in LinkedIn. ‘U heeft 2 gemeenschappelijke connecties’ staat er dan bijvoorbeeld. Wanneer u op die regel klikt, ziet u wie dit zijn. Het kan interessant zijn om deze namen (op een passend moment!) te laten vallen tijdens het gesprek.

Ook bij de kopjes ‘Ervaring’ en ‘Opleiding’ kunt u zoeken naar raakvlakken. Misschien heeft u op dezelfde school gezeten of vroeger hetzelfde bijbaantje gehad.

Weet wat iemand belangrijk vindt

Bij ‘Ervaring’ omschrijven veel mensen wat voor werk ze doen. En ze vertellen soms ook wat zij belangrijk vinden in hun werk. Als u dat van uw interviewer weet, kunt u daar tijdens het gesprek rekening mee houden. Geeft iemand aan zich dagelijks in te zetten voor een goede samenwerking tussen bedrijfsonderdelen, benadruk dan uw sociale vaardigheden en uw samenwerkende kwaliteiten. 

Bedrijfspagina

Vaak heeft het bedrijf waar u gaat solliciteren ook een bedrijfspagina op LinkedIn. Als u die opzoekt, ziet u meteen of er mensen werken die u kent. Dat kan handig zijn. Als het iemand is die u wat beter kent, kunt u die persoon vragen wat meer over het bedrijf te vertellen. Misschien kan hij of zij zelfs een goed woordje voor u doen.

Anoniem kijken

Bedenk wel dat mensen van wie u het profiel op LinkedIn bekijkt, een melding krijgen dat u dat heeft gedaan. Dat hoeft niet erg te zijn. Het toont uw interesse en betrokkenheid als mensen zien dat u moeite doet het gesprek voor te bereiden. Maar als u dit niet wilt, kunt ook anoniem een profiel bekijken. Dat doet u zo:

  • Klik op het pijltje bij ‘Ik’ (bij uw profielfoto in de menubalk)

  • Ga naar ‘Instellingen en privacy’

  • Kies voor ‘Privacy’

  • Ga naar ‘Opties voor het bekijken van profielen’

  • Kies hier de ‘Privémodus: Anoniem lid van LinkedIn’

Webinar LinkedIn

Via LinkedIn kunt u ook heel goed naar vacatures zoeken en uw netwerk verder uitbreiden. Met het webinar Vind een baan met LinkedIn leert u hier alles over.   

Nog geen account op LinkedIn?

Heeft u nog geen account op LinkedIn? Ga naar linkedin.com. Daar meldt u zich met uw naam en e-mailadres. Vervolgens wordt u stap voor stap de weg gewezen hoe u een profiel maakt.