Meer over werk

  Print 

Van beroep veranderen: 5 onmisbare tips voor succes

U wilt zo snel mogelijk weer aan het werk, maar u vindt weinig vacatures voor uw beroep. Wat nu? Misschien is het dan tijd om eens naar een andere functie te zoeken waarin meer werk is. Maar hoe doet u dat, van beroep veranderen? En aan wat voor soort banen moet u dan denken? Wij geven u 5 tips die u daarbij helpen.

Tip 1: kijk naar uw vaardigheden, ze zijn belangrijk

Werkgevers kijken niet alleen naar uw werkervaring of de opleiding die u heeft gedaan. Ook uw vaardigheden zijn belangrijk. Was u eerst bijvoorbeeld verkoper, dan heeft u goede kans op een baan in de horeca. In de horeca bent u net als in de verkoop klantgericht, communicatief sterk en verleent u service. Kijk daarom goed naar de vaardigheden die u nodig heeft voor een functie.

Tip 2: check de overstapberoepen van UWV

UWV heeft voor een aantal beroepen gekeken naar alternatieve beroepen waarin meer werk is. Deze beroepen noemen we overstapberoepen. Voor de overstapberoepen heeft u vaak dezelfde soort vaardigheden nodig als het beroep waarin u ervaring heeft. Ook vonden andere werkzoekenden met dezelfde ervaring werk in deze overstapberoepen.

Bekijk de overstapberoepen van UWV

Tip 3: doe een beroepentest

Vindt u het lastig om te bepalen of een ander beroep écht bij u past? Doe dan een beroepentest met de Beroepenvinder. Hiermee ontdekt u welke beroepen bij u passen en vindt u direct vacatures waarop u kunt solliciteren.

Tip 4: laat u omscholen

Heeft u een baan op het oog, maar heeft u niet de juiste papieren of ervaring? Sommige werkgevers bieden dan omscholing aan. Vaak zijn dit omscholingstrajecten waarbij de opleiding geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Ook krijgt u dan meestal minimaal een halfjaarcontract aangeboden.

In de Werkhoek hebben we eerder aandacht besteed aan omscholingstrajecten. Misschien zit er iets voor u bij:

Tip 5: ga naar het Leerwerkloket voor advies

Heeft u geen idee hoe u zich kunt omscholen? Of wilt u hierbij begeleiding van een expert? Neem contact op met het Leerwerkloket bij u in de buurt.  Daar kunt u terecht voor advies over leren en werken.