Meer over werk

  Print 

Droombaan in het buitenland: hoe zit dat financieel?

Werken over de grens is erg populair en het is leuk. U leert andere culturen kennen en het is goed voor uw persoonlijke ontwikkeling. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2017 zo’n 29.000 Nederlanders naar het buitenland emigreerden. Maar hoe zit het financieel? Op welke geldzaken moet u letten?

EURES-adviseur Erdal Egin geeft een aantal tips:

 1. Elk land heeft zijn eigen belastingsysteem. Zoek voordat u verhuist uit hoe het zit met belastingzaken in uw land van bestemming. Praat over uw plannen met een belastingadviseur die het systeem van het land kent. Werkt u meer dan een half jaar in het buitenland? Dan moet u in het land waar u werkt belasting betalen. Minder belasting betalen dan in Nederland? Dat kan bijvoorbeeld in Zwitserland, Zweden en Portugal.

 2. Regel uw ziektekostenverzekering in het buitenland als u daar langer dan drie maanden verblijft.

 3. Neem genoeg spaargeld mee voor minstens een maandsalaris.

 4. Houd er rekening mee dat in sommige landen het openbaar vervoer anders is geregeld dan in Nederland en dat er vaker gebruik wordt gemaakt van eigen vervoer. Dit zijn voor u extra kosten.

 5. Verdiep u goed in de prijzen van goederen en de kosten van levensonderhoud in het land waar u wilt werken. U kunt dit doen via de website van EURES of op Expatica.com.

 6. Zorg dat u een baan heeft voordat u naar het buitenland verhuist.

 7. Lees de pagina ‘ Voorbereid naar Europa’ van UWV voor meer tips en advies voor een goede voorbereiding van uw buitenlandse avontuur.

Wist u dat:

 • U makkelijk een baan vindt in de sectoren ICT, techniek, industrie en toerisme?

 • In sommige landen, zoals Bulgarije, de lonen lager liggen en dat u heel goedkoop kunt leven?

 • Er veel vraag is naar Nederlandstalige medewerkers voor callcenters of klantenservice in landen zoals Duitsland, Portugal, Ierland, Bulgarije en Roemenië?

 • Sommige werkgevers bereid zijn om bij te dragen in uw verhuiskosten?

 • U in sommige landen meer verdient dan in Nederland? Salarissen in bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen liggen een stuk hoger.

Lees op uwv.nl wat u moet doen bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid in het buitenland