Meer over werk

  Print 

Sleep een baan uit uw stage – 4 tips

Begint u binnenkort met een stage? Als het werk u bevalt en u vindt het bedrijf leuk, dan wilt u misschien wel een vaste baan bij deze werkgever. Doe alvast uw voordeel met de tips in dit artikel. Daarmee vergroot u de kans dat uw werkgever u aan het einde van de stage een baan aanbiedt.

Tip 1. Wees op tijd

Kom altijd op tijd, op wat voor afspraak dan ook. En kom uw afspraken na. Zo laat u zien dat u betrouwbaar bent, ook al merkt u dat uw collega’s daar losser mee omgaan.

Tip 2. Toon initiatief

Voor een werkgever kan het prettig zijn als werknemers met waardevolle ideeën komen. Dus: toon wat initiatief, want een stage is uw kans om frisse en nieuwe ideeën te laten zien. Overdrijf uw initiatief niet, maar denk wel concreet mee over hoe u van toegevoegde waarde kunt zijn voor het bedrijf. Misschien ziet u hoe het werk bijvoorbeeld makkelijker of beter kan? Of misschien heeft u ideeën over het verbeteren van verkoopcijfers en/of klanttevredenheid.

Tip 3. Wees enthousiast en maak contact

Laat merken dat u het werk leuk vindt. En dat u blij bent met de plek waar u aan de slag bent. Plan bijvoorbeeld gesprekken in met collega’s en managers, ook van andere afdelingen en teams. Toon interesse in hen en in het werk dat ze doen. En vraag wat ze van u verwachten. Daarna kunt u deze  collega’s ook benaderen via LinkedIn en zo uw netwerk opbouwen en uitbreiden.

Tip 4. Stel vragen en verbeter uzelf

Van vragen stellen leert u het meest. Daarmee maakt u uzelf zichtbaar en laat u zien dat u gemotiveerd en nieuwsgierig bent. Weet u iets niet, of twijfelt over uw aanpak? Vraag dan advies. Vraag ook regelmatig om feedback, niet alleen aan het eind van de stage. Als u open staat voor feedback, kunt u daarmee uw vaardigheden verbeteren.

Bent u bijna aan het eind van uw  stage, en komt uw werkgever niet zelf met een baanaanbod? Vraag dan altijd zelf om een gesprek waarin u aangeeft dat u graag bij het bedrijf wilt blijven werken en maak duidelijk wat u te bieden heeft. Wie weet is er meer mogelijk dan u denkt!