Meer over werk

  Print 

Sollicitatiegesprek? Zo bespreekt u handig uw zwakke punten!

Het is u gelukt om op gesprek te komen bij het bedrijf waar u graag wilt werken. Natuurlijk wilt u goed voorbereid zijn, ook op lastige vragen. Zo’n lastige vraag kan gaan over uw zwakke punten en hoe u daarmee omgaat. Hoe geeft u eerlijk antwoord zonder uw kansen op de baan te verspelen? Dit stappenplan helpt u op weg.

‘Wat zijn uw slechte eigenschappen?’ Recruiters stellen deze vraag om te kijken of u zwakke punten heeft waardoor u het werk niet goed zou kunnen doen. Of waardoor de functie niet goed bij u past. Ze willen ook weten of u zelfkennis heeft en u die positief kunt gebruiken. De kunst is om eerlijk te antwoorden, maar de werkgever niet af te stoten. Met het volgende stappenplan leert u hoe u uw zwaktes positief uitlegt met een goed antwoord.

Stap 1: Ken uzelf

Hoe goed kent u uzelf? Neem de tijd en benoem uw slechte eigenschappen eens. Vindt u dit moeilijk? Vraag het dan aan iemand uit uw directe omgeving. Want ons zelfbeeld kan afwijken van hoe een ander ons ziet. Wees niet bang voor het antwoord. Iedereen heeft namelijk mindere kanten!

Stap 2: Maak een lijst en kies

Maak een lijst met uw zwakke punten en valkuilen. Kies er daarna een paar uit die voor de vacature als zwak kunnen gelden. Denk aan uw persoonlijke eigenschappen die positief zijn, maar die u soms te veel of te extreem toepast. Dat zijn uw kwaliteiten die u te ver doorvoert: uw valkuilen. Kies valkuilen die u positief kunt uitleggen aan de werkgever, zodat hij de toegevoegde waarde ervan ziet. U wilt natuurlijk wel de baan krijgen!

Voorbeelden van valkuilen:

 • Nauwkeurigheid. U werkt zo nauwkeurig en accuraat dat u soms te veel op details let en het overzicht verliest.

 • Enthousiasme. U bent snel enthousiast over nieuwe projecten en plannen. Bij anderen kunt u hierdoor ongeduldig of impulsief overkomen.

 • Zelfstandigheid. U werkt zeer zelfstandig, omdat u delegeren soms lastig vindt.

Blijf in elk geval zakelijk en duidelijk. Daarmee laat u de recruiter zien dat u op een goede manier omgaat met uw tekortkomingen. Bovendien laat u zien dat uw zwakke punten geen probleem zijn voor de baan. Lees meer over kwaliteiten en valkuilen.

Stap 3: Bedenk voorbeeldsituaties

Nadat u uw zwakke punten heeft genoemd, vraagt de recruiter waarschijnlijk om een voorbeeld. Geef dan eerlijk antwoord en blijf dicht bij uzelf. Daar voelt u zich het prettigst bij en het maakt u geloofwaardig. Bedenk van tevoren een duidelijke voorbeeldsituatie waarin uw zwakke punt aan de orde was, en hoe u daarmee omging. Gebruik daarbij de STARR-methode.

Stap 4. Presenteer uw slechte eigenschap als ontwikkelpunt

Een slechte eigenschap is een ontwikkelpunt waar u aan kunt werken. De volgende stap is dat u vertelt hoe u dat gaat doen. Daarmee laat u zien dat u zelfbewust bent en dat u uw zwakke punten zakelijk en positief benadert. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een cursus, workshop of coaching. Met uw antwoorden kunt u de recruiter overtuigen van uw zelfinzicht. U komt oprecht over en laat zien dat u aan uzelf wilt werken. En dat u het lef heeft om ook uw zwaktes te benoemen. Succes!

Niet doen:

 • Algemene antwoorden geven zoals ‘ik ben perfectionistisch’. Kies een eigenschap die echt specifiek op u als persoon slaat.

 • Te lang praten

 • Ontkennen dat u slechte eigenschappen heeft

 • Het antwoord letterlijk uit uw hoofd leren en opzeggen, dat klinkt geforceerd

 • Dingen invullen voor de recruiter door te zeggen ‘U denkt misschien dat ik ….’. Houd het bij uzelf.

Wel doen:

 • Eerlijk antwoorden

 • Kort, bondig en concreet zijn

 • Zakelijk en positief blijven

 • Humor gebruiken