Tijdelijk en vast contract

Bij een tijdelijk contract (contract voor bepaalde tijd) spreekt u met uw werkgever af hoelang u voor hem gaat werken. Bij een vast contract (contract voor onbepaalde tijd) is er geen einddatum afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Bij de verlenging van een tijdelijk contract gelden een aantal wettelijke regels.

Tijdelijk contract

Bij een tijdelijk contract (contract voor bepaalde tijd) spreken u en uw werkgever de periode af dat u voor hem gaat werken. Bijvoorbeeld voor een half jaar of zolang een bepaald project duurt. Daarna eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch. Heeft u een tijdelijk contract, dan gelden in het algemeen voor u dezelfde arbeidsvoorwaarden als voor collega’s met een vast contract.

Aanzegplicht

Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet. Als uw werkgever het contract verlengt, moet hij ook aangeven onder welke voorwaarden. Laat uw werkgever u niet of niet op tijd weten of hij het contract wil verlengen, dan is hij u een vergoeding schuldig van maximaal een maandsalaris.

Tijdelijk contract opzeggen

U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum (dus tussentijds) opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Tussentijds opzeggen mag altijd tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever. 

Heeft u zulke afspraken gemaakt en wilt u tussentijds opzeggen? Dan moet u zich in ieder geval houden aan de opzegtermijn (uwv.nl). U kunt het contract mondeling of schriftelijk opzeggen. Het best kunt u opzeggen door een aangetekende brief te sturen naar uw werkgever. U kunt dan namelijk altijd bewijzen dat u heeft opgezegd en dat uw werkgever uw opzegging heeft ontvangen.

Uw werkgever moet toestemming vragen aan UWV of aan de kantonrechter als hij tussentijds wil opzeggen. Bij wie hij moet zijn, is afhankelijk van de reden van de opzegging. Uw werkgever moet zich daarbij ook altijd houden aan de opzegtermijn.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u en uw werkgever het eens worden over het eindigen van het contract. U gaat dan met wederzijds goedvinden uit elkaar. 

Ga naar wanneer kan een werknemer ontslagen worden (uwv.nl)

naar boven

Tijdelijk contract verlengen

Bij verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, gelden wettelijke regels. 

  1. Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. 
  2. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden. 
  3. Werkt u tijdens het tweede of volgende contract langer dan 3 jaar voor uw werkgever? Uw volgende contract is dan automatisch een vast contract. Tenzij de periode tussen de voorgaande contracten langer dan 6 maanden is. 
  4. U heeft recht op een vast contract na 3 tijdelijke contracten die telkens direct (of binnen 6 maanden) na elkaar zijn afgesloten. 
  5. Doet uw werkgever na de einddatum van een contract niets en blijft u bij hem werken? Dan wordt het contract stilzwijgend met dezelfde voorwaarden verlengd (tot maximaal 1 jaar), zolang u nog geen recht had op een vast contract.

Tijdelijke contracten: afwijkende afspraken

In de arbeidsovereenkomst kunnen andere afspraken staan over het moment waarop uw tijdelijk contract een vast contract wordt. Deze afspraken moeten altijd in uw voordeel zijn. Bijvoorbeeld dat u al na 1 jaar in vaste dienst komt. In een cao kan wel bepaald zijn dat u pas later dan na 3 contracten in vaste dienst komt (dus in uw nadeel). Dit mag uw werkgever niet in een individuele arbeidsovereenkomst afspreken. Dit is bijvoorbeeld het geval als u via een uitzendbureau werkt. 

Voor werk dat vanwege het klimaat of de natuur maar 9 maanden per jaar gedaan wordt (seizoenswerk), kan een andere afspraak gelden. De maximale periode tussen tijdelijke contracten kan volgens deze afspraak 3 maanden zijn in plaats van 6 maanden. Dit moet dan wel in de cao geregeld zijn.

Ketenregeling

Als u meerdere tijdelijke arbeidscontracten achter elkaar aangaat, ontstaat een keten van tijdelijke contracten. Hiervoor gelden de wettelijke regels die hierboven staan. Deze regels worden ook wel de ketenregeling genoemd. De ketenregeling geldt niet voor iedereen en niet in alle gevallen. Lees meer over de ketenregeling en de uitzonderingen op rijksoverheid.nl. 

Bent u ambtenaar en is uw ambtelijke aanstelling omgezet in een arbeidsovereenkomst? Dan worden eerdere aanstellingen gezien als arbeidsovereenkomsten en tellen ze mee bij verlenging. 

Meer informatie over wanneer uw tijdelijke arbeidsovereenkomst overgaat in een vast contract vindt u op rijksoverheid.nl.

naar boven

Vast contract

In een vast contract (contract voor onbepaalde tijd) staat geen einddatum van de arbeidsovereenkomst. Het contract loopt pas af als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook eindigt het contract als u of uw werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt of als de rechter de overeenkomst ontbindt. Uw werkgever kan een vast contract niet zomaar opzeggen. Uw werkgever moet zich daarvoor houden aan de opzegtermijn en de regels die gelden bij een ontslag en ontslagprocedure (uwv.nl).

naar boven

Voorbeelden tijdelijk en vast contract

naar boven