Bang voor een nieuwe baan? Dit helpt!

U bent vol goede moed op zoek naar een nieuwe baan. Tegelijkertijd krijgt u het benauwd bij het idee dat u straks echt een nieuwe baan heeft. Herkenbaar? We hebben de 5 belangrijkste redenen voor dat vervelende gevoel op een rijtje gezet.

1. U was uw werk

Voor veel mensen vormt hun werk een groot deel van hun identiteit. Het verlies van een baan kan dan aanvoelen alsof u uw persoonlijkheid kwijt bent. Het beeld van uzelf komt daardoor niet meer overeen met de werkelijkheid. Gevoelens van schaamte en twijfel overheersen.

Zo komt u van uw angst af:

Neem de tijd om het verlies van uw baan te verwerken. Praat erover of zoek hulp als u er zelf niet uitkomt. Stap niet in de valkuil om direct zoveel mogelijk sollicitaties de deur uit te doen. De kans is groot dat u dan veel afwijzingen krijgt. En dat is niet goed voor uw zelfvertrouwen.

2. Angst voor verandering

Op dit moment weet u waar u aan toe bent, maar de toekomst is nog erg onzeker. Allerlei negatieve gedachten over wat er komen gaat, spelen door uw hoofd. U heeft al 100 redenen bedacht waarom u beter niet kunt solliciteren. Straks kunt u niet overweg met uw nieuwe collega’s. Het werk bevalt niet, of kunt u het niet goed vinden met uw leidinggevende.

Zo komt u van uw angst af:

Vraag uzelf af hoe uw toekomst eruitziet als u nu geen volgende stap zet. Doet u niets, dan verandert er ook niks. Verandering is altijd spannend, maar ook nodig om vooruit te komen. Veel werkzoekenden zijn bang om de verkeerde keuze te maken, maar geen keuze maken is pas écht een slechte keuze.

3. Bang om door de mand te vallen

U heeft de juiste diploma’s, de juiste ervaring én de gevraagde kwaliteiten. En toch solliciteert u niet op die leuke baan. De angst om straks betrapt te worden overheerst. U bent bang dat uw collega’s en leidinggevende u minder goed zullen vinden dan u in werkelijkheid bent. Dit heet het oplichterssyndroom. Werkzoekenden die hier last van hebben, stellen hoge eisen aan zichzelf en onderschatten hun eigen prestaties. 

Zo komt u van uw angst af:

Maak een lijstje met complimenten die u kreeg en probeer alle successen die u ooit heeft behaald op te schrijven. Op de momenten dat u zich onzeker voelt, zorgen deze lijstjes voor een beter zelfbeeld.

4. Bang voor het onbekende

U wist precies waar u moest zijn voor de beste koffie en wie die nieuwe roddel wél kon waarderen. En als u snel wat gedaan moest krijgen, kende u de juiste wegen en mensen. Nu moet u alles opnieuw uitvinden. En van dat idee wordt u bloednerveus.

Zo komt u van uw angst af:

Ga nu alvast op zoek naar nieuwe ervaringen. Word lid van nieuwe groepen en clubs. Hoe meer oefening u heeft in het ontmoeten van nieuwe mensen, hoe comfortabeler u zich straks voelt. En bedenk: het onbekende kan spannend zijn, maar is zelden zo erg als we denken.

5. Bang om te solliciteren

‘Doorzetter, zelfstandig, duidelijk, kritisch én resultaatgericht. Bij voorkeur met 5 jaar ervaring en woonachtig binnen een straal van 20 kilometer.’ Veel vacatures bevatten een waslijst aan eisen. U krijgt al een negatief zelfbeeld bij het lezen ervan en besluit daarom dat die baan niks voor u is.

Zo komt u van uw angst af:

Probeer het in de juiste verhouding te zien. Wat is het ergste wat u kan overkomen? Een baan niet krijgen, is vaak niet het einde van de wereld. En succes zonder falen bestaat niet. Zie het solliciteren daarom als een oefening. Hoe meer u het doet, hoe beter u erin wordt.

Verder lezen in de Werkhoek

Bekijk ook onze andere artikelen over solliciteren en werk vinden.