Succesvol solliciteren met een persoonlijke SWOT-analyse

Weet u wat uw sterke en zwakke punten zijn? En hoe groot uw kans is op het vinden van werk? Met een persoonlijke SWOT-analyse brengt u in beeld waar u goed in bent en wat u kunt verbeteren. Maar het laat ook zien waar uw kansen en bedreigingen liggen op de arbeidsmarkt. Deze informatie kunt u goed gebruiken als u op zoek bent naar een nieuwe baan.

Persoonlijke SWOT-analyse

SWOT is de Engelse afkorting van:

  • Strengths (sterktes)
  • Weaknesses (zwaktes)
  • Opportunities (kansen)
  • Threats (bedreigingen)

Met een persoonlijke SWOT-analyse gaat u op zoek naar uw eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Deze analyse helpt u bij het schrijven van uw motivatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek. Als u weet waar u goed in bent en waar u kansen liggen, dan kunt u uzelf beter verkopen. Een SWOT-analyse is ook heel handig als u wilt overstappen naar een ander beroep. U kunt dan gerichter een baan zoeken.

Zo ziet een SWOT-analyse eruit:

Een SWOT-analyse geeft u aan in een tabel met 4 vakken. Hier ziet u een voorbeeld:

De afbeelding toont een tabel met 4 vakken: 2 kolommen (positief en negatief) en 2 rijen (intern en extern). Vak 1: Sterktes (Intern - positief) - Ik ben goed in het oplossen van problemen. - Ik ben goed in talen. - Ik heb een groot netwerk. Vak 2: Zwaktes (Intern - negatief) - Ik heb weinig (werk)ervaring. - Ik ben niet technisch. Ik ben soms onzeker. Vak 3: Kansen (Extern - positief) - Ik kan een opleiding volgen. - Ik kan een baan vinden in een ander vakgebied. - Ik kan mijn netwerk inzetten. Vak 4: Bedreigingen (Extern - negatief) - Er zijn weinig vacatures beschikbaar. - Er is veel vraag naar personeel met (werk)ervaring. - Er worden steeds meer eisen gesteld aan een functie.

Hoe maakt u een persoonlijke SWOT-analyse?

Een SWOT-analyse maakt u in 4 stappen:

  1. Beschrijf uw sterktes
    Noem 3 sterke punten. Dit kan een eigenschap of vaardigheid zijn waar u goed in bent. Maar ook dat u de juiste opleiding of (werk)ervaring heeft.

  2. Beschrijf uw zwaktes
    Noem 3 verbeterpunten. Bijvoorbeeld een vaardigheid of eigenschap waar u minder goed in bent of vakkennis die u mist.

  3. Beschrijf uw kansen
    Van welke kansen op de arbeidsmarkt kunt u gebruikmaken? Een kans kan een tekort aan personeel binnen uw vakgebied zijn of beschikbare opleidingen voor omscholing.

  4. Beschrijf uw bedreigingen
    Tot slot kijkt u naar de bedreigingen waarmee u rekening moet houden. Dit kunnen privéomstandigheden zijn, zoals (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Maar bijvoorbeeld ook een tekort aan vacatures of veel concurrentie voor een bepaald beroep.

Wilt u meer weten over het maken van een persoonlijke SWOT-analyse? Bekijk dan het webinar 'Breng uw kansen in kaart met een persoonlijke SWOT-analyse'.

Verder lezen in de Werkhoek

Bekijk ook onze andere artikelen over solliciteren en werk vinden.