UMC ziet werk als medicijn

Via het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden (WSP) kwam het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) in contact met de banenmarkt ‘Alleen Talent Telt’. Vanwege het succes in 2016 en 2017, staat het UMC ook dit jaar weer met een stand in Stadion Galgenwaard.

‘Wij zijn er ook nu weer bij op de banenmarkt’, vertelt Hester Dijkstra, coördinator banenafspraak bij het UMC. ‘Het UMC heeft een pittige doelstelling. Wij nemen nu twee vacatures mee, maar wij werken ook met recruiters om te kijken of wij op deze wijze de juiste persoon op de juiste plek kunnen krijgen en banen kunnen creëren. De sfeer van stadion Galgenwaard helpt natuurlijk wel. Het is vaak erg druk en gezellig en alles is goed georganiseerd door het WSP. Zo’n middag vliegt dan ook voorbij en wie weet kom je zomaar weer in contact met andere werkgevers en werkzoekenden’.

Sociaal Akkoord

Als een van de grootste werkgevers van de regio doet UMC veel aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Daarom verplichtte zij zich in het Sociaal Akkoord van 2013 om voor eind 2018 112 banen te creëren voor de Participatiewet. Dijkstra: ‘In samenwerking met de verschillende divisies hoop ik zoveel mogelijk kandidaten te kunnen plaatsen. Ook met onze partners op het Sciencepark, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool, heb ik hierover regelmatig overleg. Het geeft mij veel voldoening als ik weer iemand kan plaatsen. Door het hebben van werk doe je mee in de maatschappij. Als de plaatsing goed uitpakt zie je iemand helemaal opfleuren, dan is werk een medicijn. Als er een klik is met een kandidaat, pak ik direct door en hoop hem of haar op de juiste plek te kunnen plaatsen’.

Volgens Dijkstra valt voor de meeste organisaties nog veel te winnen op het gebied van de Participatiewet. ‘Uit cijfers blijkt dat 90% van de bedrijven in Nederland nog niets doet aan de banenafspraak’, legt zij uit. ‘Voor de adviseurs van WSP heb ik nog een tip. Leg alle regelgeving zo simpel mogelijk uit. Wetgeving is zo moeilijk en ondoorzichtig voor bedrijven. En deze verandert ook nog eens continu. Bedrijven verdrinken in alle informatie’.

Sparren

Over de samenwerking met het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden en de arbeidsdeskundigen van UWV is Dijkstra erg te spreken. ‘Je kunt er altijd terecht voor advies over regelingen, subsidies, vacatures, jobcoaching, proefplaatsing en scholing. Ik raad iedere organisatie dan ook van harte aan je WSP-adviseur/arbeidsdeskundige uit te nodigen, als je ergens mee zit of vragen hebt. Zij hebben echt verstand van zaken en zijn altijd bereid met je te sparren en met je mee te denken’.

Ondanks het aanstaande vertrek van Hester Dijkstra, blijft UMC in de toekomst werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt plaatsen binnen haar organisatie, in de hoop nog meer mensen aan het werk te krijgen.

Wilt u meer weten of heeft u vragen, mail dan naar participatiewet@umcutrecht.nl.

Hester Dijkstra wordt werkzaam als inclusieversneller voor ‘de normaalste zaak’. Wilt u als bedrijf een versnelling aanbrengen om inclusie te bevorderen, dan kunt u bij het team ‘Inclusieversnellers’ terecht. Mail dan naar hdijkstra@umcutrecht.nl.

Foto van inclusieversneller Hester Dijkstra