Veel werk in de horeca en verblijfsrecreatie

De vraag naar personeel in de horeca en verblijfsrecreatie neemt door de positieve economische ontwikkelingen in de regio toe. Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden. Voor werkzoekenden zijn er hierdoor volop baankansen in de horeca en verblijfsrecreatie. Het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden zet verschillende middelen in om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen.

Toenemende vraag naar horecapersoneel

De regio Midden-Utrecht telt ruim 21.000 banen in de horeca en verblijfsrecreatie. Het tekort aan horecapersoneel groeit ook in Midden-Utrecht. In de regio is er vooral vraag naar medewerkers bediening, barkeepers, koks en keukenassistenten. De kans op werk is niet voor ieder horecaberoep gelijk. Basiskoks en medewerkers bediening zijn kansrijker dan keukenhulpen en keukenassistenten.

Jongeren bezetten landelijk de helft van de werknemersbanen in de sector. Het gaat hier in veel gevallen om flexwerk. Oproepcontracten, contracten voor bepaalde tijd en kleine deeltijdbanen komen in de horeca en verblijfsrecreatie relatief vaak voor. Weer en seizoen zijn in de horeca en verblijfsrecreatie sterk van invloed op de behoefte aan personeel. Het voorjaar is traditioneel een periode waarin horecawerkgevers op zoek gaan naar personeel. Voorzien in de personeelsbehoefte gaat niet altijd even gemakkelijk. De afbeelding laat zien dat in vergelijking met vorig jaar het aantal horecaondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten als belemmering ervaart is toegenomen.

Grafiek met tekorten aan arbeidskrachten
Klik op het plaatje voor een grotere versie

In de regio Midden-Utrecht werkt het WerkgeversServicepunt samen met de sector om zoveel mogelijk vacatures in te vullen. Het WSP heeft bij diverse nieuw te openen horecaketens rondom het stationsplein van Utrecht Centraal kandidaten geplaatst op openstaande vacatures, bijvoorbeeld door het organiseren van speeddates voor werkgevers en werkzoekenden. Dit is onder andere bij de horecaketens Five Guys, TGI Friday, Wagamama en Vapianio.

Benieuwd wat het WerkgeversServicepunt kan betekenen voor uw bedrijf op het gebied van werving en selectie? Neem dan contact op via: WerkgeversServicepunt-Utrecht-Midden@uwv.nl