WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden: hoogtepunten 2018

Steeds vaker staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de belangstelling. Het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden (WSP) helpt u hier graag bij. Niet alleen bemiddelt het WSP mensen met een uitkering naar werk, maar zij adviseert, begeleidt en informeert u ook over aantrekkelijke faciliteiten rondom arbeid.

Het WSP is matchmaker bij vraag en aanbod van werk. Daarnaast biedt het WSP verschillende faciliteiten om u te helpen in zee te gaan met iemand die nu aan de kant staat, maar wel talenten heeft en graag wil werken. Afgelopen jaar was een jaar vol met creatieve initiatieven, waarbij wij met trots kunnen zeggen dat het WSP maatwerk levert.

Hieronder volgt een korte impressie van evenementen en andere activiteiten die wij dit jaar hebben georganiseerd voor onze klanten.

Technische sectoren

In januari maakten 14 partijen in de metaal-, installatie- en bouwtechniek afspraken om problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken. Samen begonnen zij op 18 januari het Servicepunt Techniek Utrecht, Gooi & Vechtstreek. De bouw kent diverse knelpunten. Door het aantrekken van de sector is er meer vraag naar vakmensen als metselaars en timmermannen. Aan de andere kant zijn er mensen die steeds moeilijker een baan vinden, zoals ouderen, mensen met een administratieve opleiding en laagopgeleiden. Ook de instroom van potentiele nieuwe vakmensen op VMBO en MBO loopt terug. Voor de technische sectoren aanleiding om de handen ineen te slaan en vacatures en kandidaten te matchen, via onder andere scholingsprojecten. Volgend jaar volgt een evaluatie.

Leerlingenvervoer

In februari levert WSP bijna dertig kandidaten voor het leerlingenvervoer. Tijdens de chauffeursdag op 2 februari presenteerden 7 werkgevers zich aan 37 werkzoekende kandidaten. Werkgevers vertelden aan de kandidaten waarom zij juist bij hen zouden moeten werken. Een bijzondere manier om in dit vak in te stromen. 28 van de 37 werkzoekenden zijn uitgenodigd voor een vervolggesprek met een of meer werkgevers.

Bouwsector

In maart bezocht een Italiaanse delegatie een project van Liber Personeel in Utrecht. Op uitnodiging van UWV/Eures waren zij in Nederland om samen met enkele werkgevers te kijken hoe de vele openstaande vacatures in de bouwsector kunnen worden opgevuld met Italiaanse arbeidskrachten. In Nederland is de vraag naar vakmensen erg groot, terwijl zij in Italië thuis zitten, zonder baan. Twee weken later volgde een tegenbezoek vanuit Nederland.

Ook in maart organiseerde WSP een succesvolle editie van het Werkcafe bij a.s.r. verzekeringen. Het grote succes van deze dag en de positieve reacties van werkgevers en werkzoekenden zijn aanleiding voor een nieuw event.

Zorgsector

In mei startte Tempo Team, in samenwerking met twee regionale zorginstellingen, een pilot voor zij-instromers zonder zorgachtergrond. Middels intensieve begeleiding willen deze samenwerkingspartners kandidaten de kans bieden om direct te werken en leren als helpende in de zorgsector. Eind april rondden 12 kandidaten het leerwerktraject succesvol af.

In september organiseerde WSP een UZNetwerkcafe voor werkzoekenden, met en zonder uitkering, tijdens het Gezond en Gelukkig Festival in Houten. Diverse zorginstellingen uit de regio stonden klaar om eventuele werknemers in de zorg te ontmoeten, waren loopbaancoaches aanwezig en konden bezoekers een foto voor hun LinkedIn-pagina laten maken.

Horeca

Ook de horeca kampt met een groot personeelstekort. Er is vooral veel vraag naar medewerkers in de bediening, barkeepers, koks en keukenassistenten. Veel van deze wekgevers vinden hun weg naar WSP met de vraag of er creatieve oplossingen zijn om aan gemotiveerd personeel te komen. Door het organiseren van een horeca banenmarkt op 12 juni gingen 55 werkzoekenden in gesprek met de verschillende werkgevers en kregen zij de kans om hun cv achter te laten. Uit deze cv’s werd een “cv van de dag” gekozen. De winnaar werd uitgenodigd voor een netwerklunch met adviseurs van WSP, waarbij diverse jobhuntingactiviteiten in gang zijn gezet.

Alleen Talent Telt

In november volgde natuurlijk nog het grote evenement Alleen Talent Telt in stadion Galgenwaard in Utrecht. Meer dan 300 werkzoekenden en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt ontmoetten hier 60 regionale werkgevers, opleiders en sociale ondernemingen. Tijdens de opening ontving Suzanne Kroeks, van a.s.r, de prijs voor beste inclusieve werkgever. Er ontstonden 30 matches tussen werkzoekenden en werkgevers.

Natuurlijk is dit slechts een greep uit alle activiteiten door WSP. Wij interviewden diverse werkgevers als FC Utrecht, Reinaerde Groendiensten, FonQ, a.s.r. en UMC, zetten de belangrijkste punten van de Miljoenennota voor werkgevers op een rij, wat werkgevers kunnen doen bij schulden en vertelden projectleiders Reny Haagsma en Anja van Rijn wat Social Return inhoudt.