Werkgeversservicepunten ook voor overheidswerkgevers

Wat kan een werkgeversservicepunt (WSP) voor overheidswerkgevers betekenen bij het realiseren van banen voor de banenafspraak? En bij en het matchen van mensen uit de doelgroep? Ellen Bijl, adviseur werkgeversdiensten en inclusieve arbeidsanalist van UWV bij WSP Utrecht-Midden, vertelt hoe dit in alle regio’s werkt.

Wat doet een werkgeversservicepunt (WSP)?

Werkgevers kunnen voor advies terecht bij 1 van de 35 werkgeversservicepunten in het land. Bijvoorbeeld als zij willen weten wat zij voor mensen met een arbeidsbeperking kunnen betekenen. Zoekt een werkgever kandidaten, dan kunnen ze de kandidatenverkenner banenafspraak van UWV gebruiken. Daarin kunnen werkgevers profielen inzien van kandidaten die in het doelgroepregister staan, op basis van competenties, interesses en talenten. Heeft een werkgever een kandidaat gevonden? Dan kan hij via het werkgeversservicepunt met de kandidaat in contact komen. Bij werkgevers met een vacature kan het verder gaan. Dan bespreekt UWV met de kandidaat wat zijn beperkingen zijn en waar een werkgever rekening mee moet houden. Mogelijk wordt een arbeidsdeskundige ingezet voor een loonwaardebepaling op de werkplek. Of wordt er een proefplaatsing mogelijk gemaakt.

Reguliere baan of banenafspraak?

Zit er eigenlijk wel verschil tussen een match voor een reguliere baan en een baan die valt onder de banenafspraak? Ellen Bijl legt uit: 'Het laatste is wat bewerkelijker, omdat vaak een functie moet worden aangepast. Maar de dienstverlening is hetzelfde. Er zijn ook mensen met een WW-uitkering die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Als het over mensen met een arbeidsbeperking gaat, is de kandidatenverkenner banenafspraak een goed hulpmiddel.'

HR-managers hebben een belangrijke rol

Overheden en onderwijs blijven wat de banenafspraak betreft ver achter bij de prestaties van de marktsector. Bijl kan dat alleen maar bevestigen. Al constateert ze ook dat verschillende overheidsorganisaties flink hebben moeten inkrimpen en zelf ook mensen hebben moeten herplaatsen. Los van het geld heeft Bijl het gevoel dat het slagen staat of valt met de motivatie van de HR-manager van welk overheidsonderdeel dan ook. Zijn bevlogenheid is echt een belangrijke factor om het management en de directie mee te nemen in het doel, namelijk om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen.

Voortrekkers nodig met drive

Er zijn dus voortrekkers nodig, 'met een drijfveer die als een olievlek werkt'. Ook nu overheidswerkgevers al een paar jaar de tijd hebben gehad. 'Want er ligt een wet en die gaat voorlopig niet meer weg', aldus Bijl. Haar advies aan overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen die nog achterblijven? 'Ken je een collega-werkgever die er wel mee bezig is? Ga daar eens mee praten. Of klop bij een van onze arbeidsanalisten (pdf, 419 kB) aan voor een gesprek. Kom een keer naar een UWV-bijeenkomst voor werkgevers of een congres of ga eens naar een presentatie. En begin klein, maar begin!'

Maatwerk gericht op het individu

Het werkgeversservicepunt is een samenwerkingsverband tussen UWV, gemeenten, onderwijsinstellingen en diverse kenniscentra. De werkgeversservicepunten zitten op 35 plaatsen in het land. Kim Marrée werkt vanuit de gemeente Utrecht als bedrijfsadviseur bij het WSP. De ervaring leert, aldus Marrée, dat mensen uit het doelgroepregister lang niet altijd matchen met de vacatures waar werkgevers mee aankomen: 'Het is echt maatwerk, gericht op het individu. Je trekt geen blik kandidaten open.' Tegenover de gewenste invulling vanuit het doelgroepregister staan immers ook veiligheidseisen en productienormen die gehaald moeten worden.

Advies aan overheids- en onderwijswerkgevers

Bij de vraag wat overheids- en onderwijswerkgevers beter kunnen doen, sluit Marrée spontaan aan bij het antwoord van haar UWV-collega Ellen Bijl: Marréé: 'Er is zoveel informatie beschikbaar. Verdiep je erin. Doe kennis op. Gebruik het aanbod van UWV om in jouw organisatie een arbeidsanalyse te laten uitvoeren. En kom ook in contact met de doelgroep. Als UWV en gemeenten al goed kunnen samenwerken in een WSP, moet het overheids- en onderwijsinstellingen zeker lukken om elkaar te vinden en te voeden met de beste resultaten.'

Ervaar wat het werkgeversservicepunt Utrecht-Midden voor u kan doen. Bekijk de agenda van WSP Utrecht-Midden welke activiteiten en projecten voor u interessant zijn. Of bel voor een afspraak om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Download hier onze brochure:

Brochure WSP: Geef mensen met een arbeidsbeperking een kans (pdf, 1 MB)