Aanstelling en ontslag: alles over de wet- en regelgeving

Uw adviseur van WerkgeversServicepunt (WSP) Werkhart kan u alles vertellen over het aanstellen en ontslaan van personeel. Als dat nodig is, brengt hij of zij u in contact met de juiste specialist.

Aanstelling

Wanneer u een nieuwe werknemer in dienst neemt, komt u voor belangrijke keuzes te staan. Neemt u de werknemer in loondienst of kiest u voor een aanstelling via een detacherings- of uitzendbureau? En met welke wet- en regelgeving moet u rekening houden?

 • U neemt een werknemer in loondienst (tijdelijk of vast)
  Op 1 januari 2015 werd de Wet werk en zekerheid (Wwz) ingevoerd. Dit heeft gevolgen voor werkgevers met personeel in loondienst. Zo heeft de Wwz invloed op:
  1. contractverlengingen
  2. de proeftijd van nieuwe medewerkers
  3. het gebruik van nulurencontracten
  4. het opnemen van concurrentiebedingen in contracten
  5. het omzetten van tijdelijke contracten naar vaste contracten
   Meer informatie over de gevolgen van de nieuwe wet- en regelgeving vindt u op de websites van UWV en de Rijksoverheid.
 • U kiest voor een werknemer op uitzend- of detacheringsbasis
  Dan kunt u kiezen uit verschillende commerciƫle uitzend- en detacheringsorganisaties. Detachering kan ook via de leerwerkbedrijven die samenwerken met WSP Werkhart.

Ontslag

Vanaf 1 juli 2015 bepaalt de reden voor ontslag de verdere route van het ontslag. Wanneer u iemand ontslaat om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid, legt u het ontslag voor aan UWV. In alle andere gevallen beoordeelt de kantonrechter het ontslag. Meer informatie hierover vindt u op de website van UWV.

Contact

Wilt u kosteloos advies over het aannemen of ontslaan van personeel? Neem dan contact op met een adviseur van WSP Werkhart via 013 - 21 32 203 of via het contactformulier.