Participatiewet en banenafspraak: wat betekenen ze voor u?

De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Voortaan is er dus één regeling voor iedereen die kan werken, maar daarbij ondersteuning nodig heeft.

Banenafspraak en Quotumwet

Onderdeel van de Participatiewet is de Wet banenafspraak. Het doel van de banenafspraak is om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen. Als het werkgevers in Nederland niet lukt om het afgesproken aantal banen te creëren, kan de Quotumwet in werking treden. Deze wet verplicht werkgevers met 25 werknemers of meer om een aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of anders een boete te betalen. 

Download het Kennisdocument Banenafspraak en Quotumwet van Rijksoverheid.nl.

Uw rol als werkgever

Ook van u verwacht de overheid dat u kansen biedt aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Dat hoeft u niet alleen te doen. Wij helpen u met:

Wilt u een werkzoekende met een arbeidsbeperking een kans geven? Ontmoet onze gemotiveerde kandidaten op www.talentuitwerkhart.nl. Omdat een talent meer is dan een cv alleen, presenteren de kandidaten zich met foto en/of video.

Voordelen

  1. Door werkzoekenden met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen, laat u zien dat u een maatschappelijk betrokken ondernemer bent.
  2. U helpt de toepassing van de Quotumwet te voorkomen.
  3. Een werknemer met een arbeidsbeperking kan de eenvoudigere werkzaamheden binnen uw onderneming doen. Uw gespecialiseerde werknemers krijgen zo de ruimte om zich volledig te richten op hun kerntaken.
  4. Als u bijdraagt aan de banenafspraak, heeft u recht op een no-riskpolis. Met deze polis krijgt u een vergoeding wanneer uw nieuwe medewerker ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.

Het grootste voordeel is echter de positieve invloed van talenten met een arbeidsbeperking op uw organisatie. Deze werknemers zijn gemotiveerd, betrokken en bewezen doorzetters.

Voor welke werkzoekenden geldt de banenafspraak?

In het doelgroepregister van UWV staan de gegevens van 5 groepen mensen die onder de banenafspraak vallen:

  • mensen in de Wajong die kunnen werken
  • mensen met een WSW-indicatie
  • mensen met een WIW-baan
  • mensen met een ID-baan
  • mensen die onder de Participatiewet vallen en van wie UWV op verzoek van de gemeente vaststelt dat ze niet 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

Online magazine

Meer informatie over de Participatiewet en de banenafspraak vindt u in het overzichtelijke online magazine Opnaarde100000.nl. Dit magazine is speciaal gemaakt voor werkgevers. U vindt er onder andere duidelijke informatie, interessante praktijkvoorbeelden en praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt.

Stappenplan

Bekijk in het filmpje op YouTube de 7 stappen bij het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking.

Bekijk op YouTube de video over het project 'Sluitende aanpak jongeren in de gemeente Tilburg'.

Advies en contact

Onze adviseurs vertellen u alles over de mogelijkheden van het werken met werknemers met een arbeidsbeperking. Natuurlijk kunnen we u ook informeren over de Participatiewet en over alle veranderingen op het gebied van werk en inkomen. Neem contact op met een adviseur van WSP Werkhart via 013 - 21 32 203 of via het contactformulier. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met uw vaste contactpersoon werkgeversdiensten in de regio.

Laat u inspireren door metaalbedrijf Van den Bersselaar: ‘Wanneer de handtekeningen zijn gezet, moet ook iemand een eerste stap doen’

Om invulling te geven aan de banenafspraak, werken binnen WSP Werkhart meerdere partijen samen:

Baanbrekersgemeente Gilze-Rijen
Diamant-groepgemeente Goirle
WSDgemeente Heusden
UWVgemeente Hilvarenbeek
gemeente Alphen-Chaamgemeente Loon op Zand
gemeente Baarle-Nassaugemeente Oisterwijk
gemeente Dongengemeente Tilburg
gemeente Waalwijk